Vytvořte si na zimu dostatečnou zásobu šípků – zázračných červených bobulek, které vyzrají i na „smrtelnou“ rýmičku. Právě teď je ten nejlepší čas vyrazit.
První mráz je za námi a na příští dny hlásí polojasno bez deště. Ideální čas vytvořit si zásoby šípků na dlouhou zimu. Vydáte-li se tedy o víkendu někam na procházku, přibalte do kapsy igelitku, protože nějaký ten keřík v přírodě určitě najdete. Šípky svítí na desítky metrů daleko.
Pár doporučení:
- Vyberte si keříky dál od silnice nebo od kolejí.
- Sbírejte pouze tvrdé červené bobule.
- Šípky můžete spotřebovat jak čerstvé, tak sušené (já je vždy rozložím na misky na parapet a suším přibližně do Vánoc. Ale dá se využít i trouba nebo sušička). Je dobé odstranit části, kde byl květ. Ale není to nutné.
- A jak připravit ten správný čaj? Čerstvé šípky nakrájíme, usušené nameleme. Nejzdravějším způsobem je šípky zalít horkou ale nevroucí vodou a nechat louhovat třeba 24 hodin (ideálně bez kontaktu s nerezovým nádobím) a následně ohřát, přecedit přes sítko a dochutit citronem a medem. Co se množství týče, já dávám cca 2 vrchovaté lžíce sušených šípků na cca 2 litry vody.
Čaj z čerstvých šípků náramně chutná a zahřeje, ale je také významným zdrojem vitaminu C a zažene tak nejednu virózu. Nicméně z šípků se dá dělat i víno, marmeláda, relaxační olej – fantazii se meze nekladou.
Tak na zdraví 🙂