Teplá Vltava (s dětmi)

Romantická a zároveň dobrodružná plavba skrz národní park Šumava. S čím počítat, na co si dát pozor, co si zabalit s sebou. Čtěte dále 🙂

Tento článek je věnovaný zejména specifikům Teplé Vltavy. Téma vodařiny s dětmi najdete ve speciálním článku Na vodu s dětmi, na vodu s miminkem. Dočtete se tu tipy na vhodné řeky, výbavu do lodě apod. Zajímavé vychytávky i seznam, co sbalit s dětmi na vodu, najdete v naší praktické knížce / ebooku Akční rodiče od A do Z.

Teplá Vltava protéká oblastí Národního parku Šumava, což ji dělá pro vodáky krásnou a zajímavou. Užijete si pěkné výhledy, uvidíte zvířátka. Na druhou stranu je spojena s přísnými pravidly, které se nevyplácí porušovat. Plavba se zpravidla dělí na 3 části, 3 dny. Všechny mají svá pravidla a možné termíny splutí.

Pro všechny úseky platí, že tu vládne divoká příroda a je potřeba počítat s tím, že se občas v korytu řeky objeví nějaký strom nebo překážka, kterou je třeba překonat. Zejména po sérii deštivých dnů s vyšším stavem vody to může být dobrodružství. Ve všech třech případech je přísně sledována výška hladiny a tím splavnost řeky, aby nedocházelo k poškození přírody. Může se vám i stát, že bude vody málo a plavba vám nebude dovolena. Dávejte si pozor i na parkování. Jakékoli nedovolené nebo sporné stání tu měšťáci trestají pokutou.

Od Soumaráku do Pěkné

Nejkrásnějším úsekem je trasa od Soumarského mostu do Pěkné vedoucí první zónou národního parku. Tento úsek je zpoplatněný a je třeba se registrovat, a to zde. Poplatek za jednu loď je 600 Kč. Při platbě až na místě 700 Kč. Z lodi nesmíte vystupovat mimo vyznačená místa, po cestě nepotkáte žádné občerstvení. Všechnu svačinu a pití je třeba mít na lodi. Myslete i na to, že je tento úsek opravdu dlouhý a může se stát, že se budou děti nudit nebo že se změní počasí. Tento úsek Teplé Vltavy si můžete užít od začátku března do konce října.

Trasa z Lenory k Soumarskému mostu

Úsek, který si můžete prodloužit plavbou už z Horní Vltavice. S dětmi nám ale stačil úsek právě z Lenory. Na rozcvičení před hlavní trasou ze Soumaráku do Pěkné to bylo tak akorát. Koryto je po většinu času poměrně úzké, řeka pěkně meandruje. Je to dobrodružství, je to krásné. Ale pozor na popadané větve, stromy .. zvláště když je hodně vody. Na této trase se nic neplatí a je splavná od května do října. Prodloužený úsek z Horní Vltavice do Lenory není regulován vůbec.

Úsek z Borová Lada – Polka

Tento úsek neznáme, nicméně pro vodáky je otevřený pouze v období od března do května.

Ubytování

Nejpraktičtější řešením je ubytování v kempu. Jste hned u vody, čímž ušetříte spoustu času. My máme zkušenosti s kempem u Soumarského mostu. Není to nic zázračného. Místo záchodů je tu kadibudka (ale pěkná), součástí je ohniště a malý bufík, s posezením venku nebo uvnitř. Nám to úplně stačilo, a to jsme tu chytli deštivý víkend. Pokud by se vám kempík nelíbil, v okolí určitě najdete řadu ubytování i pod střechou.

Zajímavosti, aneb co vidět v okolí

Když člověk vyleze z lodi, je většinou rád, že je rád 🙂 Ale kdybyste náhodou měli ještě sílu, nebo potřebovali unavit děti, které zdaleka nepádlovaly tak jako vy, zajděte se podívat na Soumarské rašeliniště (trasu výletu najdete v naší databázi výletů, zde) nebo třeba na Srdce Evropy (trasa zde) 🙂

Vodácké zážitky, na které se nezapomíná

Co si budeme povídat, vodácké zážitky patří k těm intenzivnějším a člověk na ně jen tak nezapomene. Alespoň já to tak mám 🙂 O to víc si myslím, že fajn si je čas od času připomenout, zavzpomínat si. Mrkněte na naši Kroniku zážitků – zcela nový způsob, jak si ukládat zážitky. Nepotřebujete s sebou tahat žádný deník, který byste na lodi rozmočili, ale zároveň si vše můžete snadno a rychle zpracovat večer v kempu. Stačí mobil. Součástí jsou šablony i pro vodáky. Pod QR kód můžete nahrát odkaz na video, které skvěle doplní emoce z napsaného textu nebo fotek. Mrkněte, vyzkoušejte: Kronika zážitků.

  • Různé šablony - i vodácké
  • Galerie, vzpomínkové listy z výletů, milníkové listy
  • Snadno a rychle, včetně QR kodu na video
  • Hry a diplomy v ceně
Facebookmail

Napsat komentář