Slovinsko – TOP 12 výletů

Slovinsko je stále mnohými turisty vnímáno jako tranzitní země do Chorvatska, a když už sem zavítají, míří vystoupat na majestátní Triglav. Mno přiznejme si, že nás by také lákal a s myšlenkou výstupu jsme si chvíli pohrávali, ale s Terezkou nám to přišlo zbytečně nebezpečné. Ale zpět k tématu – nespočet přírodních krás, nádherných horských masivů, rozkvetlých pastvin, smaragdově zbarvených řek … řadí Slovinsko mezi top destinace na akční dovolenou lákající k řadě výletů. My dnes představíme pár z nich (některé jsou vhodné i pro kočárky).

Značení a náročnost

Místní trasy jsou poměrně dobře značené bílým kolečkem s červeným okrajem, nicméně hodí se mít pro všechny případy stažené i offline mapy třeba od Seznamu (za nás velmi dobrá zkušenost). Co se týče obtížnosti, status „normální“ je ve Slovinsku často ošperkován řetězy nebo jiným jištěním, ale i tak se tu dají najít cesty, které jsou vhodné pro výlety s dětmi či kočárky. Nebude to možná tak vysoko, ale zase třeba s menším počtem turistů a krásnými výhledy na okolní velikány. Na většině ukazatelů  najdete místo kilometrů časovou dotaci – je poměrně nadsazená. My většinou ušetřili cca třetinu času.

Sebou si určitě nezapomeňte:

  • šátek, manduku nebo krosničku (pro kočárek je většina tras nevhodná, nicméně níže pár zajímavých tras také najdete)
  • trekové hole
  • kvalitní obuv – často půjdete přes suťoviska a kameny, tak ať máte jistý krok.
  • pokrývku hlavy a opalovací krém.
  • zásobu pití a jídla – horské chaty nejsou tak časté jako u nás.
  • ochranu před deštěm, zimou a větrem – počasí se může změnit několikrát během dne.
  • ve Slovinsku je vysoká vlhkost a budete se hodně potit – pro mimčo přijde vhod bodýčko na převlečení.

A pokud hledáte tipy a motivaci, jak se na takovou či podobnou cestu připravit, jak se zabalit, na co nezapomenout atd. doporučujeme naši knihu Akční rodiče od A do Z (je k dostání v elektronické i tištěné verzi). Najdete v ní tipy na vybavení, seznamy na efektivní zabalení na cesty, kapitolu zaměřenou na jídlo nebo třeba zdraví na cestách. Informace můžete získat i na našich inspirativních setkáních.

Tipy na výlety v naší databázi výletů nejen pro kočárky:

Další články na téma dovolená ve Slovinsku s dětmi:  

Slovinské značení
Slovinské značení
Facebookmail

6 komentářů u „Slovinsko – TOP 12 výletů“

  1. Děkuji moc, za tyto tipy na výlety 🙂 Chystáme se do Bovce, s dětmi 5,5 a 2,5roku, hledáme výlety, které by zvládli ujít sami, a moc mi vaše stránky pomohli.
    Zmiňujete průvodce, jakou knihu jste měli? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  2. Dobrý den, jsme rádi, že se stránky líbí a pomáhají. Jména konkrétních titulů už nevím – měli jsme několik průvodců půjčených od kamarádů. Většinu informací jsme ale našli na internetu, případně jsme čerpali z místních materiálů.

    Odpovědět
  3. Super tipy. Díky za ně. Určitě něco použijeme. Děti máme už větší, ale cestujeme s nimi od kojence všude možně.

    Odpovědět

Napsat komentář