Ještěd s dětmi

Ještěd je dominantou celého Liberce, nejvyšším bodem Ještědského hřebenu, atraktivním cílem turistů, milovníků netradiční architektury i dobrého jídla. Na samém vrcholu se dostanete až do výšky 1012 m n. m. ale oproti jiným horám sem můžete pohodlně dojet autem nebo lanovkou. Ještěd ale nabízí i několik možností přístupových cest pro výletníky či rodiny s kočárkem (více se dočtete v článku) a může být i zajímavým cílem pro romantiky a milovníky netradičních výzev, neboť východ slunce tu stojí opravdu za to. 

Nejjednodušší cesta, jak se dostat na Ještěd, je lanovka. Zadarmo můžete převézt i kočárek, kola jsou za poplatek 59 Kč. Druhou variantou je přiblížení autem. Zaparkovat můžete buď u chaty Ještědka, na parkovišti Výpřež nebo u chaty Pláně (tady je počet míst hodně omezený) a vyhrazený pro hosty restaurace (ale dá se domluvit). Pokud hledáte nedaleko Ještědu netradiční ubytování, za zážitek stojí  noc v korunách stromů v Treehouse pod Ještědem – osobně jsme vyzkoušeli a stojí to za to. Své kouzlo ale může mít i ubytování přímo v prostorách vysílače.

Východ slunce na Ještědu

Je-li na vás Ještěd už moc navštěvované místo, máme pro vás tip, kdy tu budete téměř sami. Přivstaňte si a vyrazte na východ slunce. Nejen, že si to tu užijete bez davů turistů, ale bude se vám tu opravdu líbit. Sluníčko vychází nad Libercem a budete ho pozorovat přes magický vrcholový kříž. Je tu i několik laviček. Pro zahřátí po východu můžete využít krytý ochoz, kde se nachází i stolečky s lavičkami. Stojí to za to. I s dětmi 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Trasy na Ještěd

Okruh z Horního Hanychova (9 km): Příjemná, ale náročnější trasa, která má výhodu, že je to okruh, který začíná v Horním Hanychově, kde můžete nechat auto, nebo sednout na tramvaj. Více informací o trase najdete v naší Databázi výletů nejen pro kočárky.

Okruh z Plání (8 km): Výlet vhodný pro rodiče s většími dětmi nebo miminky v nosítku. Část výletu vede po kamenité cestě, část po asfaltu. Půjdete krásnou přírodou, užijete si výhledy na Liberec. Krom Ještědu, dojdete k Mohyle letců, či na vyhlídkové místo Červený kámen. Občerstvit se můžete na Ještědu nebo právě na Pláních. Více informací o trase najdete zde.

Ještěd s kočárkem (5 km): Nejjednodušší cesta, jak se dostat na Ještěd s kočárkem, vede z parkoviště Ještědka, které se nachází hned pod vrcholem. Chcete-li si užít alespoň krátký výlet, doporučujeme jako startovní bod parkoviště Výpřež. Tady můžete nechat auto, nebo se sem nechat vyvézt autobusem. Stoupat budete po příjemné asfaltové cestě. Nevýhodou jsou projíždějící auta. Více informací najdete v naší Databázi výletů nejen pro kočárky. Druhou variantou je výlet z Plání a zpět. V tomto případě se vyhnete (až na závěrečný úsek autům), ale terén je vhodný jen pro sportovnější kočárky. Více informací zde.

This slideshow requires JavaScript.

 

Facebookmail

1 komentář u „Ještěd s dětmi“

Napsat komentář