Cestování s dětmi – jak se zabalit

Plánujete delší cestu do exotiky? Dovolenou, kdy nebudete mít k dispozici auto ani karavan? Budete závislí na krosně na zádech nebo kufru na kolečkách? Máme pro vás pár tipů a seznam, co na takovou cestu do exotiky zabalit, co nechat doma a jak na zádech netáhnout půl tuny.

Troufám si říci, že balení máme v malíku, na týdenní dovču jsme schopní zabalit během pár hodin. Používáme seznamy, co s sebou pod stan, na kola, na hory, na letní / zimní dovču. Najdete je i v naší knížce Akční rodiče od A do Z.

Nicméně je pravdou, že i my, když máme zázemí auta, odjíždíme s plným kufrem a rakví plnou k prasknutí 🙂 Limit dvou krosen vám ale nastaví limity a donutí vás přemýšlet a prioritizovat.

Výběr správného zavazadla

Základem úspěchu je vybrat správné zavazadlo. Aby bylo dostatečně velké, ale ne zas moc – protože kufr ani batoh nikdy nevezete poloprázdný. Vždy přidáváme další a další věci, dokud není plný. Na druhou stranu, při cestování s dětmi, vezete spousta objemných, ale lehkých věcí alá plenky a prostor se hodí. Nehledě na to, že je vždy lepší mít jedno velké zavazadlo, než vícero malých. My si vybrali krosnu Ferrino Highlab X.M.T. 80+10). Více o tom, jak vybrat správné zavazadlo na cesty, jaká si pohlídat kritéria, nad čím se zamyslet, najdete v článku Život ve dvou krosnách.

Balte s rozumem

Na cestách je potřeba se trošku uskromnit, ustoupit ze svých nároků, na které jste zvyklí doma. Na druhou stranu – neděste se, na měsíční, čtvrtroční nebo roční dovolenou do exotiky potřebujete stejné množství věcí jako třeba na týden do Španělska. Oblečení si vyperete, plenky, zboží denní spotřeby dokoupíte. Důležité je dopředu zmonitorovat, co se na místě dá a nedá koupit, jaké jsou tam možnosti a věřit 🙂

My osobně jsme toho hodně nacestovali ještě před dětma, na měsíc jsme cestovali v průměru s osmikilovým batohem. Před naší dlouhou cestou jsme hlavně kvůli holkám pátrali, jak to v Thajsku a Vietnamu chodí, a to zejména u věcí pro děti. Nicméně pořád nám v hlavě vrtalo „co by, kdyby“ a snažili jsme se balit tak, abychom byli připravení na vše a byli nezávislí. Výsledkem bylo, že jsme ve dvou táhli 45 kilo plus dvě děti v nosítkách. A to už je dost. I při krátkých přesunech nás bolela záda. Než jsme na pokoji všechno vybalili, zabalili .. všechno hrozně dlouho trvalo.

Po pár dnech nám bylo jasné, že toho táhneme zbytečně moc. Že v Thajsku a ve Vietnamu koupíte i pro děti opravdu všechno. Nejvíce jsme litovali zbytečného množství oblečení. Na místě mají tolik krásných a levných oblečků z příjemných materiálů, které musíte mít a dětem moc sluší. Výsledkem bylo, že jsme po měsíci posílali spolu s babičkami a dědečkem 8 kilo věcí zpět do ČR 🙂

Jak všechno zabalit a mít přehled, kde co je?

Velmi se nám osvědčilo rozdělit věci do menších pytlů nebo starých igelitových tašek. Taška pro holky, taška pro nás, sada na spaní, sada „ochladí se“ / „do klimatizovaného autobusu“, balík s elektronikou, pohotovostní lékárna, lékárnička kdyby něco.. Mnohem lépe se tak ve věcech vyznáte, rychleji najdete, co potřebujete a když přijde nějaký nečekaný deštík, bude všechno v bezpečí.

Co zabalit na dovču v exotice?

Oblečení pro rodiče

Pokud budete u moře a v přírodě v době, kdy není přes den méně než 20 stupňů, bez problémů vystačíte s 1 tričkem, 1 tílkem, 1 nátělníkem, 1 kraťasy / sukní, dlouhými kalhoty, mikčou, větrovkou, plavkami, něčím na pláž, nákrčníkem, 2 ponožkami, 7 kusy spodního prádla a čapkou proti sluníčku. Oblečení jsme si nechávali prát (služba každého penzionu, 40 Kč á kg). Na nohy Keen sandály (občas hold s ponožkami) a jako náhradní botky pro případ čehokoliv Skinnersky.

Oblečení pro děti

Pro děti je  základem UV tričko – ideálně dvě, aby měly děti na střídání. Holky je nosily u vody i ve vnitrozemí, jsou parádní v horku do nosítka, mimča se v nich tolik nepotí. Dále přibalte 1 punčocháčky / legínky, 1 lehké kalhoty (koupíte i na místě), pro miminka jsou super 2 dupačky. 1 tričko s dlouhým, jedno s krátkým, 1 kraťásky, 1 mikča, plavky a pyžámko. Hodí se jedna čepička přes ouška, nákrčník, kšiltovka s ochranou krku, lehoučká a do balíčku sbalitelná větrovka. Na nožky Keen sandálky. My měli pro Terezku náhradní pevné botky. Do hor a na motorku to bylo dobré. K moři bych je nebrala. Alternativou mohou být dětské Skinnersky.

Výbava pro děti

Plenky – stačí jedno balení. Další koupíte na místě. V Thajsku a Vietnamu jsme je bez problémů sehnali i na tržišti za podobnou cenu jako u nás. Kvalita podobná. UM jsme nezkoušeli, ale výběr byl bohatý. Kapsičky byly přeslazené, ale všude prodávali úžasné ovoce, které nám to vynahradilo. Problém bylo čerstvé mléko – v Thajsku bylo vzácné a drahé (kolem 100 Kč za litr) a ve Vietnamu často měli pouze sladké. Za zbytečnost považuji vlhčené kapesníčky. Jsou objemné a těžké. Lepší variantou mi přijde nastříhaný perlan v kombinaci s normální vodou. Hodí se látková přebalovací podložka. Z nádobí jsme měli lahvičku na vodu (na místě také koupíte), silikonovou skládací mističku na ovoce, cestovní příbor. Na spaní měly holky bambusový spacáček (je dobrý z hygienických důvodů, ale ochrání v klimatizaci i proti komárům). Na nošení jsme měli nosítko (pokud zvažujete kočárek mrkněte na náš článek Cestování bez kočárku. Pro každé dítko jeden mazlík na cestu.

Drogerie a lékárnička

Část batohu, která je jednak objemná, ale také hodně těžká. Drogerii se vyplatí kupovat v menších baleních, která postupně vyhazujete. Je dobré se uskromnit a brát pouze to nejdůležitější. Nezapomeňte na opalovací krémy – pokud pořídíte UV trička a dobré čepice, budete ho ale potřebovat minimálně. Hodí se prací gel a bezoplachový gel na ruce. Důležité jsou repelenty. V lékárně seženete i varianty s deet pro děti od narození (Barunka na něj měla ale alergickou reakci, je dobré jej vyzkoušet předem). Neztratí se jedno balení toaletního papíru. Co se týče lékárničky, to je téma na celý nový článek – určitě vám ho připravíme 😉

Elektronika

Další balík, který se hodně pronese. Nicméně jako nezbytnost považujeme powerbanku, nabíječky, v případě potřeby redukce do zásuvky (v Thajsku a ve Vietnamu nebyly potřeba), externí disk / flash disk na zálohu fotek, čelovky, GoPro kamerku + podvodní kryt, chůvičky (nakonec nebyly potřeba). Měli jsme s sebou i notebook, ale téměř ho neotevřeli.

Další vybavení

  • Rychleschnoucí ručník – je super kolem krku, ochladí o několik stupňů. Používali jsem jej i na hlavu do nosítka.
  • Razítko na štípance – báječná věc, která na bázi elektrických výbojů znecitliví štípnutí tak, že vůbec nesvědí a rychle se hojí.
  • Moskytiéra – měli jsme, ale téměř jsme ji nepoužili.
  • Slabounká deka pro každé dítě.
  • Sluneční brýle pro dospělé i pro nejmenší. Oči proti sluníčku ochrání dobrá kšiltovka, ale brýle se hodí i proti prachu.
  • Lehoučké a skladné pončo, pláštěnka na batoh
  • Lehké a skladné ručníky (máme z Decathlonu – levné a funkční)
  • Láhev na filtraci vody – pro všechny případy se určitě hodí, protože nezávadná voda je základ. Nicméně na dlouhodobé pití dobrá není, používali jsme ji třeba na čištění zubů.
  • U starších dětí se mohou hodit identifikační náramky s kontaktem na rodiče, případně s GPS sledovačem.
  • Náhradní náušničky – na první pohled zbytečnost, ale při delších cestách se hodí. My za tři měsíce potřebovaly rovnou dva kusy.

A pokud hledáte další tipy, co s dětmi podnikat, jak akční život s dětmi zvládnout, doporučujeme naši knížku Akční rodiče od A do Z (je k dostání v elektronické i tištěné verzi). Najdete v ní tipy na vybavení, seznamy na efektivní zabalení na cesty, kapitolu zaměřenou na jídlo nebo třeba zdraví na cestách. Informace můžete získat i na našich skupinových nebo individuálních inspirativních setkáních. Obojí může být i hezký dárek k narození miminka nebo na svatbu 😉

Facebookmail

1 komentář u „Cestování s dětmi – jak se zabalit“

Napsat komentář