Polské Krkonoše a Karpacz s dětmi

Ani nevím proč, ale k polské straně Krkonoš jsem byla vždycky skeptická. A neprávem. Prodloužený víkend byl pro nás velmi milým překvapením. Je tu krásná příroda, vyspělá infrastruktura, spousta vyžití pro děti a výborně tu vaří. My za tři dny stihli jen pár míst, ale určitě se budeme chtít vrátit a zažít víc.

Ubytko jsme si našli ve známém Karpaczi. Je to krásné moderní lázeňské městečko. V restauracích jsou běžné dětské stoličky, najdete tu i řadu hezkých hřišťátek. Má ale i strategickou polohu z hlediska turistiky – je ideálním výchozím bodem pro výstup na Sněžku z polské strany. Začíná tu ale i řada dalších turistických tras, my se vydali například k jezeru Maly Staw a k norskému kostelíku Wind. Moc pěkné výlety. Jen počítejte s tím, že se na polské straně Krkonoš platí vstupné do národního parku.

Na Sněžku z Polska

Vybrat si můžete ze čtyř tras, první dvě se po pár kilometrech spojují. Liší se pouze startovním místem a terénem na začátku. Červená vede po zpevněné cestě, žlutá po kamenech podél potoka. Všechny tři mají společné značné převýšení a prudké stoupání po kamenných chodníčkách. Zejména u červené máte pocit, jako byste byli uprostřed propasti a na Sněžku, která se tyčí nad vámi, nemůžete nikdy vyjít. Proto uděláte dobře, když se vydáte po černé nahoru podél potoka Plomnica a například po červené zpět do Karpacze, jako jsme to udělali my. Čtvrtá trasa vede kolem jezer, tu jsme zatím nezkoušeli – příště. 🙂 Vše na téma Sněžka s dětmi se dozvíte v našem souhrnném článku Na Sněžku s dětmi.

This slideshow requires JavaScript.

Výlet k jezírku Maly Staw vhodný i pro nejmenší turisty

Jednoduchý, ale opravdu krásný – to je výlet k jezírku Maly Staw. Cestu zvládnete s kočárkem i s malými dětmi. Výletu nechybí chata na občerstvení a zahřátí, ale ani úžasná příroda. A pokud máte rádi i kulturní památky, doporučujeme na začátku / na konci zastavit u kostelíku Wang, který byl postaven nejprve v norském městečku Vang, poté rozebrán a přestěhován do Berlína a odtud do Karpacze 🙂 Více informací o trase najdete v naší Databázi výletů.

This slideshow requires JavaScript.

Aquaparky v Karpaczi

Karpacz je lázeňské město a bylo by škoda tu nevyzkoušet místní aquapark. Vybrat si můžete hned ze dvou. Tropikana nabízí skluzavkové království, ve kterých se vyřádí hlavně dospělí a starší děti. Sandra Spa je rájem pro malá dítka. Minimální hloubka, všude po bazénu jsou rozesetá zvířátka, skluzavky a hezké zátočinky. Moc pěkný bazén. Jen škoda hodně stísněných šaten.

This slideshow requires JavaScript.

Akční s chutí v Karpaczi

Nedílnou zásluhu na naší spokojenosti mají i všechny ty dobroty, které jsme v Karpaczi ochutnali. Když pominu pivo se šťávou, které mě úplně nenadchlo, vše bylo famózní. Netradiční kombinace sladkého a slaného, wafle.

This slideshow requires JavaScript.

Aktivní s dětmi – tipy a triky
Hledáte-li inspiraci, rady, ale i třeba motivaci k tomu vyrazit s dětmi ven nebo do zahraničí, neměla by vám v knihovničce chybět knížka Akční rodiče od A do Z. Najdete v ní tipy, jak se zabalit a připravit na turistiku, cyklistiku, cestování, ale i třeba vodařinu s dětmi. Knížka poradí, jak řešit jídlo na cestách, jak přežít s klidem cestu letadlem, otevře téma zdraví na cestách a myslí i na péči o vás, unavené rodiče ? Je k dispozici v tištěné i elektronické verzi. Více zde.

Kniha Akční rodiče od A do Z – objednávejte
Facebookmail

1 komentář u „Polské Krkonoše a Karpacz s dětmi“

Napsat komentář