Na vodu s dětmi, na vodu s miminkem

Jste-li nadšení vodáci, nic nebrání tomu, abyste si vodu užívali i s dětmi nebo malým miminkem. Jen buďte obezřetní při výběru správné řeky, vzdálenosti a lodě. Počítejte s tím, že ratolesti musí někdo stále hlídat a z kormidelníka se tak rázem stává i háček, který musí pádlovat. Je tedy výrazně lepší, když jede na lodi více dospělých.

A tady je pár tipů, které najdete i v naší knížce Akční rodiče od A do Z. Na vodáky myslíme i v našem on-line nástroji na tvorbu Kroniky zážitků – na vzpomínky z vody můžete zde využít vodáckou šablonu 🙂

Výběr správné lodi

Chystáte-li se na vodu s dětmi, zvolte pro začátek místo Vydry nebo Pálavy třeba Baraku, Scout nebo ještě lépe raft (například Colorado). Na českých řekách se jen tak nepřevrátí a nabízí i více místa pro lumpačení ale i spánek dětí a pro pádlování dospělých. Ale je pravdou, že se na raftu hodně nadřete.

Ideální řeka pro vodařinu s dětmi

Určitě zvolte něco jednoduššího. Řeku, která teče, ale není nijak technicky náročná, a hlavně na ní není moc jezů – kvůli bezpečnosti i riziku přenášení, které není s malými dětmi úplně sranda. Vhodné je zvolit řeku nebo období, kdy nepotkáte stovky dalších hlučných a typicky podnapilých vodáků.

Ideální vzdálenost

Z hlediska vzdálenosti plánujte výlety do deseti kilometrů, a to i přesto, že vám dříve nedělalo problém ujet 20 až 30 říčních kilometrů. Delší trasy jsou na děti, a tím pádem i dospělé dlouhé. A ono i upádlovat delší vzdálenost na raftu ve dvou je docela výzva. Dobré je zařadit jednu až dvě pauzy na protažení a odreagování. Je-li teplo, zastavte během plavby několikrát na koupání. Bude to zpestření a nebudete mít úpal.

Oblečení pro děti na loď

Děti oblékejte minimálně. Do lodi jim stačí plavečky, miminkům plenka. Ideální jsou UV trička, která příjemně chladí a chrání před spálením. Určitě pořiďte klobouček, který chrání nejen hlavičku, ale vytváří stín i na obličej, krk a ramínka. Ideální je takový, který jde pod krčkem zavázat, abyste jej neztratili. Hodně dobrá věc je speciální chladící ručník nebo mokrá hadrová plenka.

Co navíc zabalit do lodě

  • Lodní vak, do kterého nezateče, na náhradní oblečení, svačinu, plenky apod.
  • Malý lodní váček na mobil a peníze.
  • Náhradní oblečení pro děti (včetně čepice pro případ, že by uplavala). A pro jistotu přibalte i něco pro sebe – nikdy nevíte, zda nebudete muset vystoupit někde dříve.
  • Dvě hadrové plínky: hodí se na přikrytí, na chlazení, jako ochrana proti sluníčku.
  • Chladící ručník.
  • Ochrana proti sluníčku – kvalitní opalovací krém, sluneční brýle (se šňůrkou, aby neuplavaly). Klobouček, UV oblečení.
  • Zábava pro děti – voda, ryby, bobři, kachničky, to vše vaše děti zaujme a zabaví. Ty menší zas bude bavit balancování na houpající se loďce a stavění se k okraji lodi. Pro starší děti můžete přibalit dětská pádla nebo pistolky na vodu. Hračky pro mrňousky nechte doma. Tedy pokud jim po chvilce nechcete popřát příjemnou soukromou plavbu.
  • Pití, pití, pití a jídlo (odolné proti zkažení a jednoduché na konzumaci). Dobroty, které chcete mít po ruce přímo v lodi, dejte do uzavíratelné plastové nádoby, do které nenateče voda.
  • Plovací vesty – vestičky se dělají i pro nejmenší prcky. Mají límec, díky kterému se nepotopí hlavička a zapínají se i mezi  nožičkama. I miminka pod 1 rok jsou v nich spokojená. A co teprv na řece, když se položí na vodu – Barunka do pár minut dokonce usnula 🙂
  • Je-li horší počasí, přibalte pláštěnky, oblečení do vody, teplé oblečení na převlečení. Hodí se i rukavičky a čepice. V mokru se nám osvědčily holínky.

Řeky, které jsme vyzkoušeli i s dětmi:

  • Jihlava. Více informací v článku Jihlava – říčka i pro nejmenší vodáky.
  • Orlice. Více v článku Vodácký víkend na Divoké a Tiché Orlici.
  • Sázava z Poříčí nad Sázavou do Týnce na Sázavou – 11 kilometrů, po cestě byly tři jezy, z toho dva jsme museli přenášet (jeden proto, že byla šlajsna široká pouze 130 km a nevešel se tam raft). Vody bylo málo, řeka moc netekla, muselo se hodně pádlovat a tatínkové si opravdu mákli. Občerstvení bylo u jezu v Nespekách nebo poté kousek před cílem ve Zbořeném Kostelci.
  • Vltava v NP Šumava – brzy bude speciální článek, počkejte si 🙂
  • A s ani né roční Terezkou jsme sjeli i dolní úsek řeky Soča ve Slovinsku – více v článku Soča a další vodní radovánky.
  • Chorvatsko – Zrmanja – nádherná řeka, krásné vodopádky, parádní vodařina i s dětmi. Více info v článku Slavná řeka z Vinnetoua – Zrmanja.
  • Chorvatsko – Gacka – moc pěkná a pro rodinu s dětmi ideální říčka. Více info v článku Aktivní dovolená v Chorvatsku.

Vodařina na jezerech:

  • Rakousko – korutanská jezera – ideální na projížďky na vlastní lodičce. Moc se nám líbila plavba po Ossiachersee a potůčku Seebach – více v článku Korutany – aktivní dovolená nejen s dětmi.
  • Italie – Lago di Garda  a Lago di Ledro – více info zde.
  • Itálie – Lago di Como – více o této dovče zde.
  • Slovinsko – Bled – více o této dovče zde.

 Kniha, kde najdete rady a vychytávky na jakékoli dobrodružství s dětmi

Tento článek je jen krátkou ukázkou toho, co můžete najít v naší knížce Akční rodiče od A do Z, která je k dostání v elektronické i tištěné verzi. Obsahuje cenné tipy a rady, jak se vypravit s dětmi na vodu, do hor, na kola. Jak se připravit na aktivní dovolenou s dětmi, jak se zabalit, na co nezapomenout atd. Najdete v ní konkrétní seznamy, co zabalit na různé aktivní dovolené a výlety, tipy na vybavení, kapitolu zaměřenou na jídlo nebo třeba zdraví na cestách.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Na vodu s dětmi, na vodu s miminkem“

Napsat komentář