Létání s dětmi – vlastní zkušenost

Již před pár měsíci jsme pro vás připravili na základě vašich doporučení a vyjádření leteckých společností a Letiště Václava Havla články Létání s dětmi, případě Létání v těhotenství. Obsáhlou kapitolu o cestování s dětmi najdete i v naší knížce Akční rodiče od A do Z. Dnes přidáme pár vlastních postřehů na základě vlastní zkušenosti.

Tipy a triky, jak zvládnout let s dětmi:

  • Nestresujte se dopředu, vyspěte se, buďte v pohodě – to je základ.
  • Letadlo je jedna velká zábava, využijte toho. Sluchátka, vlhčené kapesníčky, kelímky, mističky, hrnečky, letáčky .. to všechno přijde vhod. Terezku hodně bavila i aplikace s mapou a trasou letu. Dlouho jsme umývali miminko kapesníčkama, hráli si se sluchátkama na doktory atd.
  • Děti na palubě letadla často dostávají dáreček se zábavou na cestu. Aeroflot rozdával kufřík s omalovánkami, pastelkami, bačkorkami a samolepkami. Krásný dárek, který děti na poměrně dlouhou dobu zabaví. Ale musíte letuškám říci, že je dítěti (téměř) 3 roky, jinak vám ho z bezpečnostních důvodů nedají.
  • Nezapomeňte sváču, oblíbené dobroty. Pro děti můžete mít do letadla cokoli, jen můžete být požádáni, abyste to ochutnali. Povolená je i láhev s vodou, klidně 1,5 litru, kterou vám letušky kdykoli doplní, takže ani vy nejste závislí na malých kalíškách s nápoji. Supr jsou kapsičky s přesnídávkou, které pomáhají vyrovnávat tlak.
  • Korzujte po letadle. Tolik zajímavých věcí, tolik zajímavých tváří a milých lidí – minimálně na chvilku to zaujme malá miminka i starší děti. Některé děti dokážete takto i uspat. Hodit se může nosítko.
  • Vyplatí se počkat na co nejkratší let s minimem přestupů. Důvodem nejsou ani tak bolavá ouška, ale to, že menším počtem přestupů minimalizujete čas, kdy musí být děti připásané a mimo baby box.
  • Lety na noc jsou super a doporučujeme je všema deseti, protože letíte v době, kdy jsou zvyklé spinkat. Je to dobré i z hlediska časového posunu. Lety přes den mají výhodu v tom, že vy jste vyspalí a odpočinutí a můžete se naplno věnovat dětem. Děti ale tolik nespí a v případě dlouhých letů se mohou začít nudit.
  • Pro malá miminka si dopředu vyžádejte babybox – dětskou závěsnou postýlku. Je to super vychytávka, která vám hodně zpříjemní celý let. Každá letecká společnost má pro ni nastavené jiné limity. Aeroflot měl stanoveno, že v babyboxu nesmí být těžší děti než 11 kilo (naše 8kilová Bára se tam ale i tak vešla taktak).
  • Pro větší děti do 2 let bych na dlouhý let doporučila zaplatit sedačku. 9 hodin na klíně by bylo dlouhé – pro rodiče i dítě.
  • Počítejte s tím, že baby box vám pověsí až poté, co vzlétnete, a před přistáním ho opět složí. Během této doby je potřeba, abyste měli mimčo připásané ke svému pásu. Dá se ale bez problémů zapnout tak, že má vůli, a můžete kojit. Problém jsou turbulence, kdy musíte dítě z postýlky vyndat, tzn. na 99 % vzbudit a připoutat si ho k sobě. To je bohužel nepraktické.
  • I když se vám dítko nevejde do babyboxu, je dobré si zabookovat sedačky s dělící stěnou před vámi. U sedaček je více místa na nohy, kde si děti mohou lehnout, hrát, sedět atd.
  • Pokud jsou vaše děti zvyklé na spací vak, vezměte jim jej sebou. Nebude na ně foukat a budou více v pohodě. My používáme slabounký, lehounký z bambusu od ErgoPouch.
  • Pro všechny případy zabalte dětem náhradní oblečení.

Další tipy a triky nejen o cestování s dětmi najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z.

Další naše články o létání:

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

1 komentář u „Létání s dětmi – vlastní zkušenost“

Napsat komentář