#StayStrong aneb desatero jak vyzrát na chřipku

Jak se v tomto období chránit před bacily a viry, které číhají ze všech stran? Pro nás je toto téma aktuálnější než kdy jindy, protože termín našeho odletu se blíží a to hlavní, co potřebujeme, je být na cestu maximálně zdraví.

Je pravdou, že úplně bez újmy jsme to také nezvládli. Ale až na lehkou rýmu a malý kašel jsme naštěstí přežili bez větších komplikací a léků a teď jsme zdraví a připravení na cestu. Pokud byste se chtěli inspirovat, jak být akční bez nemoci, sepsali jsme tipy do krátkého desatera.

  1. Pravidelná dávka vitaminu C

Děláme si domácí freshíky, vaříme čaj z domácích sušených šípků, baštíme pomeranče, mandarinky a jablka, jak jen to jde. Zkuste třeba šípkový svařák – rozmixované sušené šípky, kousky čerstvých jablek a pomeranče s pár kousky hřebíčku a skořice zalijte vařící vodou, nechte přes noc louhovat. Ráno přihřejte, nevařte. Oslaďte medem, dochuťte citronem nebo šťávou z pomeranče.

  1. Ranní rituál s Actimelem

Každé ráno si zaslouží pořádný přípitek. My si ťukáme s Actimelem. Pijeme ho celá rodina (krom Báry). Je to sice nenápadná malá lahvička, ale obsahuje probiotika a vitamíny, díky kterým posiluje imunitní systém. Jako prevence prěd nástrahami v Asii je to dokonalý poklad, který se nám v minulosti nejednou osvědčil.

  1. Vitamíny jako doplněk stravy

I když se snažíme o pestrou čerstvou stravu, každý máme své vitaminové doplňky. Já baštím Femibion, manžel GS multivitamin, Terezka Rakytníčky.

  1. Saunování

Alespoň jednou týdně si zalezu do infrasauny. Před pár lety nám ji donesl Ježíšek a nedám na ni dopustit. Zejména s dětmi, kdy se jen tak nevykopu z domu, je to vybavení domácnosti k nezaplacení.

  1. Pravidelná návštěva solné jeskyně

Celý podzim jsem s holkami chodila jednou týdně do solné jeskyně. Působí pozitivně na pročištění dýchacích cest a je dobrou prevencí proti nepříjemným virózám, kožním problémům apod.

  1. Stop virózám dříve, než vás zničí

Manželovi se v poslední době osvědčil přípravek Imunocomplex (mají ho snad jen v lékárně u nás na Kačerově, ale vždy perfektně zabral). Já s holkami tyto přípravky nesmíme, ale nedáme dopustit na Vincentku. Holkám ji stříkáme do nosu, já ji inhaluji, piju a osvědčila se mi horká koupel s půl lahví Vincentky a lísky rýmovníku. Super je i heřmánek, ze kterého děláme čaj.

  1. Pobyt na čerstvém vzduchu

Čerstvý vzduch je všelék a dokonale působí na posilování imunitního systému. Když můžeme, jsme s holkami venku. Rádi vyrazíme na hory, za sluníčkem..

  1. Málo dobrého oblečení

Prochladnutí dokáže odstartovat nejednu chřipku. Často ale nemá původ v nedostatečném oblečení, ale v tom, že děti přeoblékáme. Snadno se pak zpotí a následně ofouknou. Méně je v tomto ohledu více.

  1. Vítám nový den, koukám z okna ven.

Jsem nadšený větrač a i když není venku úplně krásně, každé ráno a večer alespoň chvilinku větrám. Mám ráda závan svěžího vzduchu. Lépe se pak spí a bacily raději utíkají pryč.

  1. Vyhýbáme se přeplněným herničkám

I přesto, že za normálních okolností maximálně podporuji kontakt s různým prostředím a vyhledáváme zajímavá místa, herničky, besídky, kde jsou další děti, teď před dovčou jsme to dost omezovali. I ubytování na horách jsme raději volili v běžném penzionu bez dětského koutku než v nějakém baby-friendly hotelu plném dětí. Nebylo to příjemné, ale dalo se to krátkodobě vydržet.

Tak to je naše desatero v boji proti virózám. Ať slouží i vám a do konce chřipkové sezóny nemusíte vytáhnout kapesník.

Facebookmail

Napsat komentář