Přebalování na cestách

Každé malé mimčo potřebuje ke spokojenosti nejen na cestách tři základní věci. Plné bříško, čistou plenku a blízkost rodičů. Jak ovlivnit bod č. 2? Jak zmáknout přebalování v terénu, co mít s sebou a jak si nenechat zkazit dovolenou ani jakýkoliv jiný den postrachem jménem opruzeniny?

Nejlepším cestou je samozřejmě prevence. Je ale jasné, že v souvislosti s jízdou ve vozíku, v autosedačce, při nošení v šátku a nosítku atd. dochází k vyššímu pocení a tření, a problém se tak může kdykoli vyskytnout. Stejně tak jako třeba po očkování, při viróze, když rostou zoubky…

Pár zásad a fíglů, jak předejít opruzeninám

Častá výměna a správná velikost plenky

  • Opruzeniny vznikají třením vlhké kůže o povrch plenky a v kombinaci s intenzivnějším pohybem nebo zapařením v nosítku, šátku, autosedačce či vozíku za kolo se pravděpodobnost jejich vzniku ještě zvyšuje.

Vyhovující značka plenek

  • Záměrně nepíšu nejlepší, ale vyhovující, protože toto téma je hodně individuální a každému (mimču i rodičům) sedí něco jiného. Někdo má raději látkové plenky, někdo dává přednost jednorázovým. Rozhodně ale jednoznačně neplatí, že Pampersky jsou to nejlepší. Z našeho hlediska je to akorát cesta, jak vybrakovat peněženku. Mnohem kvalitnější nám přijdou třeba české plenky Dada (kupujeme přímo v podnikové prodejně Ontexu u Turnova) nebo plenky značky Kaufland (nakupujeme v Neměcku. Ty české nemají tak kvalitní lepicí pásky).

Stop vlhčeným ubrouskům

  • My osobně nejsme moc zastánci vlhčených kapesníčků. Jsou těžké, neskladné a napuštěné bůhvíčím. Jako fajn alternativa nám přijde obyčejný perlan (takový ten měkký papír, který používají v nemocnicích) v kombinaci s olejovou emulzí Medvídek, která se vždy zředí do malé lahvičky se sprejem. Obojí jsme nakoupili už před porodem Terezky a nemůžeme si to vynachválit. Perlan stříhám z velké role, to vychází nejlevněji. Perlanové ubrousky lze prát i v pračce. Jen je dobré dát kapesníčky při praní do uzavíratelného vaku, aby se vám nemotaly mezi ostatní prádlo.

Větrejte

  • Nechávejte miminko často rozbalené. V létě dejte přednost tričku před bodýčkem.

Mějte po ruce mast proti opruzeninám.

  • Pokud se objeví náznak problému, sáhněte po oblíbené mastičce. Nám se osvědčil třeba český Zitenax. Není marketingově sice tak známý, ale je bez parfemace a parabenů, pěkně se roztírá, nemastí … a funguje (i pro dospělé 😉 )

Vykoupejte mimčo v řepíku

  • Pokud se chcete vydat úplně přírodní cestou, uvařte čaj z řepíku a přidejte ho mimču večer do koupele. Řepík má protizánětlivé, hojivé a desinfekční účinky.

Vyzkoušejte černý čaj

  •  Dalším tipem, jak se zbavit opruzení, je přiložení sáčku z vylouhovaného černého čaje na postižené místo a chvíli nechat působit.

Jak přebalovat na cestách?

  • Vytvořte si několik jednodenních přebalovacích sad – pytlíčků s takovým množstvím plenek, které standardně spotřebujete + vždy 1 plenku navíc. Netahejte zbytečnosti, připravte si to dopředu na vícero dní. Ušetříte čas a nebudete ve spěchu balit zbytečnosti. Jedete-li na delší dovolenou, nechte si tuto přebalovací sadu navrchu zavazadla, ostatní plenky mohou zůstat naspodu batohu nebo v jiném zavazadle, ať se pořád nepletou.
  • Nacvičte si přebalování v kočárku (nezapomeňte přebalovací podložku), zejména v zimě se může hodit.
  • Musíte-li dítko přebalit venku v zimě, najděte závětří, místo na sluníčku, připravte deku, přebalovací podložku a vše potřebné. Sundejte jen to nejnutnější a miminko rychle přebalte. Zkuste si pomáhat ve více lidech, bude to rychlejší.
  • Plenky se v přírodě nenechávají. Odneste je vždy do údolí.

 

Facebookmail

Napsat komentář