Itálie s dětmi

Máme za sebou už druhý skvělý road trip po Itálii a rádi se s vámi podělíme o tipy na zajímavá místa, ubytování i konkrétní výlety. Máme pro Vás kupu praktických informací, které jsme my před cestou hledali, ale nenašli. Ono je fajn všude číst, že je Garda skvělá volba pro dovolenou s dětmi. Ale dohledat trasy vhodné pro děti a rodiče s vozíkem, už tak easy nebylo. Pokusíme se to napravit..

Itálie jako taková vás nadchne přátelskou atmosférou, pohodovým přístupem, dobrým jídlem, vínem a nádhernou přírodou. Děti Italové přímo milují. V restauracích jsou samozřejmostí dětské židličky, přebalovací pulty, židle na kojení a venkovní herničky. V kempech najdete dětská hřiště, bazény a často můžete využít i animačních programů. V umývárkách v kempech se nachází speciální baby roomy s vaničkami přímo pro miminka. Na mnoha místech ale platíte ubytko už za děti už od 2 let (ale v ceně je třeba dětské tričko).

Do Itálie s kočárkem
Kočárky jsme měli tři. Jeden pro panenky – ten byl úžasný. Terezka se s ním v kempech krásně vyřádila. Úžasnou volbou byl Chariot. Hodil se na výlety na kolech i na místní procházky v přírodě. Městský kočárek jsme využili zejména na pobyt v kempu, jinak výjimečně. Italská města nejsou na kočárky vůbec stavěná. Uzoučké chodníčky, samé obrubníky, kostky, kopce, schody. U moře to bylo trošku lepší, ale celkově jsme klasický kočár moc nepoužili. Ale hodila se vložná taška. Barunka v ní spinkala a před stanem si v ní rovnala zádíčka.

Počasí aneb kdy vyrazit
Vzhledem k horkým létům a míře turismu doporučujeme vyrazit mimo sezónu. Nejen že ušetříte hodně peněz, budete si moci vybírat ze širšího spektra ubytování a užijete si Itálie bez davů turistů. A ony jsou i ty mimosezonní teploty pro ty naše prcky snesitelnější. Každopádně, počasí je nevyzpytatelné a nám i dost pršelo. Z aplikací jsme sledovali Google a Yr.no – obě byly vcelku spolehlivé, často pesimističtější, než byla realita.

Ubytování
V Itálii  najdete řadu krásných penzionků a hotelů, ale velmi dobrá volba jsou kempy. Je jich tu spousta a můžete si opravdu vybírat. Za stan, auto a 2 dospělé osoby tu za noc utratíte cca 20 – 35 euro, někde i kolem 50 eur. To není málo, nicméně kempy jsou často hned u vody a hlavně následně už nic nedoplácíte. V ceně je sprcha, často bazén, hřiště, animační programy atd. V sezóně se vyplatí včasná rezervace (i kempy jsou hodně plné) a počítejte s tím, že některé kempy vyžadují minimální počet nocí (někde 3, někde 7). Během mimosezóny je to jedno.  Z kempů, které jsme zatím vyzkoušeli, můžeme doporučit toto:

Jídlo a nákupy
V Itálii sežene všechno, co u nás. Není třeba brát tunu jídla. V obchodech jsou standardem plenky, vlhčené kapesníčky, přesnídávky i kašičky. Zásoby doporučujeme nakoupit ve větších městech v supermarketech. Mají tu například super Lídl, který nabízí za skvělé ceny italské sýry, vína, rýži na rizoto, parmské šunky atd. V menších vesničkách najdete COOP obchůdky s dobrým výběrem, ale zaplatíte cca o 30 % víc. V kempu seženete často jen to nejnutnější, ceny podobné jako v COOPu.

Pozor na siestu
Siesta je v Itálii svatá a nepokoušejte se ji porušit. Zatímco noční klid je v kempech často až od půlnoci do 7, během siesty od 13:00 do 15:00 nemůžete podle pravidel ani bourat či stavět stan. V restauracích zpravidla vaří jen do tří a pak až po šesté. V mezidobí jsou zavřené úplně nebo fungují jen jako bar a z jídel vám uvaří jenom špagety s rajčatovou omáčkou.

Turistika
Všechny pěší trasy (alespoň v oblasti Lago di Garda) jsou značené červenými značkami s bílým proužkem. Místo kilometráže tu najdete časové dotace potřebné k dosažení vrcholu. Manžel dokázal na dvou hodinách ušetřit skoro hodinu, já 2 měsíce po porodu cca 15 minut. Značení je velmi kvalitní a spolehlivé. Co se týče obtížnosti u popisů výletů máte označeno, co se od vás a vašeho vybavení očekává. My chodili trasy turistické (T), trasy náročné na fyzičku (E) a jednou jsme šli trasu jištěnou řetězy bez potřeby feratového setu (EE) – řetězy byly jenom jistící, nebylo třeba nijak lézt a mít horolezecké dovodenosti. Trasy EEE již vyžadují feratový set a jistou dávku zkušenosti. Velkou výhodou gardských vrchů je, že můžete vyjet poměrně vysoko autem, a tím si cestu na řadu vrcholů zjednodušit a snadněji se dostat do vyšších nadmořských výšek. V horách je minimum horských chat, kde je možné se občerstvit nebo doplnit vodu. Všechno je tedy třeba nosit na zádech. Z mapových aplikací tu perfektně fungují Mapy.cz. Určitě si dopředu stáhněte offline verzi.

Cyklistika
Itálie je rájem cyklistů. Najdete tu řadu tras pro silničky i biky. Na místě fungují i speciální služby, které vás i kolo dopraví na kopec a můžete si užívat jenom sjezd dolů. Na Gardě takto jezdí do určitých oblastí i autobusy, a to za cenu 2 eura za osobu s kolem. Nakonec jsme tuto volbu ale nezkoušeli, tak těžko soudit, zda a případně za jakých podmínek by byli ochotní vzít i vozík za kolo. Kolo by mělo být správně vybaveno zvonkem, světlem a odrazkami. Pozor na úzké silničky a pěší zóny, kde platí zákaz vjezdu kol. Setkali jsme se s tím, že cyklisty i pokutovali.

Pár závěrečných tipů:

  • nezapomeňte doma repelent – štípou tu komáři. V horách, u jezer, u moře, všude..
  • naučte se základní fráze a slovíčka italsky, případně německy. S angličtinou jsme často nepochodili.
  • pokud vám zbyde v autě troška místa, zabalte sebou draka. Všude tu krásně fouká.

Další tipy a triky

Pokud máte rádi Itálii, určitě mrkněte i na naše další články:

Další tipy na cestování s dětmi, kolo s dětmi, turistiku s dětmi atd. najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z, která je k dispozici v tištěné i elektronické verzi.

Kronika zážitků

A abyste na vaši skvělou dovolenou nikdy nezapomněli, vyzkoušejte naši Kroniku zážitků – online aplikaci na uchovávání vzpomínek. Jde o snadný a rychlý způsob, jak nikdy nezapomenout – ideální pro akční rodiče, kteří nemají času nazbyt, ale chtějí jednou dětem ukázat, co s nimi zažili 🙂 Začít můžete kdykoli – v těhotenství, po narození miminka, i když jsou děti starší 🙂 Více informací najdete zde.

Babyroom v kempu

Vanička v kempu
Turistické značení
Vyplatí se přibalit draka
Fouká a bude lítat 🙂
Kniha Akční rodiče od A do Z – objednávejte
Facebookmail

4 komentáře u „Itálie s dětmi“

Napsat komentář