S miminkem do letadla

Úspora na letence, dětské koutky, baby-friendly přístup leteckých společností atd. Cestování s dětmi je stále běžnější. Kdy se vydáte na palubu letadla se svými ratolestmi vy?

Velkou výhodou cestování letadlem je to, že u dětí do 2 let, které cestují u vás na klíně, máte u většiny leteckých společností letenku zdarma a platíte pouze letištní poplatky. Lepší se zázemí a služby na letištích i v samotných letadlech a dá se říci, že už je téměř běžné, že se na letištích nachází dětské koutky či místnosti na přebalování a krmení. I přesto je ale stále létání s miminkem pro většinu rodičů stres a mají z něho strach. Tak snad vám pomůže tento článek.

Zavazadla

I přesto, že miminko letí zadarmo, má u některých leteckých společností nárok na své vlastní zavazadlo a v případě tašky do letadla se na něj nevztahují limity ohledně tekutin. Limity pro odbavovaná i kabinová zavazadla si ale vždy ověřte dopředu u letecké společnosti. Pozor i na kočárky – není vždy zárukou, že je jejich přeprava zadarmo. Zejména u některých nízkonákladových společností.

Na většině letišť můžete s kočárkem dojet až ke vstupu do letadla a až tam nechat kočár odbavit. Na kočárek potřebujete speciální štítek pro přepravu zavazadla, který dostanete při odbavení u check-inu. Dopředu si zjistěte, zda vám letecká společnost kočárek po přistání vrátí hned u letadla, zda přijede s ostatními zavazadly, či si jej budete muset vyzvednout v nadměrných zavazadlech. Pro převoz zvažte ochranný obal, aby nedošlo k poškození a ušpinění kočárku. Na některých letištích je možné použít letištní kočárek, což je velkou výhodou v rámci bezpečnostní kontroly viz. níže.

Bezpečnostní kontrola

Připravte se na to, že skrz bezpečnostní rámy nemůžete projít s mimčem v šátku nebo nosítku – musí být mimo. Kočárek (musí mít označení s destinací, do které letíte, kterou dostanete u check-inu) je třeba složit a položit na scannovací pás, což v případě velkých kočárů není jen tak. Počítejte s tím, že je třeba vyndat všechny tekutiny včetně kašiček a ovocných přesnídávek. Na rozdíl od ostatních cestujících ale nikdo neřeší množství, ale můžete být vyzváni k tomu, abyste je vy či vaše dítě na místě ochutnali.

Na palubě letadla

Co se týče samotného letu, důležitá je hlavně správná volba sedadla. Pokud máte možnost výběru, doporučují se místa úplně vepředu, kde je možné využít vaničku nebo závěsný vak, ve kterém mohou děti spinkat, a je zde i více místa na zemi. Pokud není letadlo plné, můžete u přepážky požádat o volné místo vedle vás. V letadle dostanete speciální bezpečnostní pás pro dítě, který se přidělá k vašemu, a dětskou plovací vestu. Při startu a přistání by mělo dítko sedět na klíně, což se ale těžko kombinuje s potřebným kojením. V případě potřeby vyčkejte, až se personál usadí..

Tipy a triky

  • Vybírejte lety v době, kdy jsou děti zvyklé spát, volte lety přímo z Prahy a zkuste se vyhnout dlouhým čekáním na přestup.
  • Vždy informujte leteckou společnost o tom, že cestujete s miminkem. Ideální cestou je uvést všechny důležité detaily o vás i vašem dítěti již při koupi letenky. Ve většině případů tak získáte možnost přednostního výběru místa a vyhnete se řadě komplikací.
  • Zjistěte si dopředu, jaké služby pro rodiny s dětmi nabízí vaše letecká společnost a letiště, přes která cestujete.
  • Dorazte na letiště s dostatečným předstihem.
  • Zvažte nosítko. Variantou je i šátek, ale vzhledem ke stísněným podmínkám v letadlech a bezpečnostním kontrolám, při kterých musíte miminko vyndávat, je nosítko praktičtější.
  • Zvažte, zda si nekoupit / nepůjčit létací matraci SkyBaby, na které miminko leží bezpečně na klíně a rodiče mají volné ruce.
  • Kojení a časté pití – při vzletu a přistání mohou mít miminka problémy se změnou tlaku. Ty se dají zmírnit tím, že budou co nejvíce sát. I pro plně kojená miminka je dobré mít v záloze lahvičku s vodou nebo čajem. Nezapomeňte dostatek příkrmů.

Benefity Letiště Václava Havla v Praze

  • Možnost půjčení kočárku typu golf – je vám zdarma k dispozici buď v Terminálu 1 za pasovou kontrolou či v Terminálu 2 za bezpečnostní kontrolou, případně na mnoha dalších stanovištích v prostorách letiště. Kočárek můžete využít až do příchodu do gatu.
  • Většina dámských i pánských toalet je vybavena přebalovacími pulty. Klid a soukromí pak nabízejí zejména speciální místnosti pro rodiče s dětmi, které se nacházejí v neveřejném prostoru Terminálu 1 i Terminálu 2.
  • Zábava v rámci dětských koutků. Jeden najdete v Terminálu 1 vlevo za bezpečností kontrolou, druhý se nachází v Terminálu 2 nalevo za pasovou kontrolou. Kromě nich se na letišti nacházejí také hrací minikoutky. V Terminálu 1 je najdete v odletových čekárnách B3, B4, A6-9 a B7-9 a v přízemí na konci prstu B, v Terminálu 2 je koutek umístěn na konci prstu C. Minikoutky jsou oficiálně určeny dětem ve věku od tří do osmi let. Ve veřejné části je k dispozici dětský koutek v obchodě Bambule, který najdete ve spojovacím objektu mezi terminály.

Co můžete čekat například od British Airways

  • Novorozenci i děti mají nárok na stejný počet a hmotnost zavazadel jako dospělý cestující, což dává dostatek prostoru pro veškeré vybavení, které bude dítě během cesty potřebovat.
  • Přeprava kočárku je zdarma a odevzdáváte jej až u samotného vchodu do letadla. Ihned po přistání je pak cestujícím vydán při výstupu z letadla.
  • Mléko či jídlo pro vaše dítě vám posádka na požádání ohřeje.
  • Toalety na palubě letadel disponují přebalovacím pultem.
  • Cestujete-li s novorozencem (do 10 kg) na dálkových letech, máte možnost si hned při koupi letenky nebo při on-line odbavení 24 hodin před odletem zdarma rezervovat první řadu, kde je prostor pro umístění malé vaničky, do které uložíte své dítě. I tu si můžete zarezervovat zdarma.
  • Je-li vaše dítě větší a tedy schopné jíst pevnou stravu, můžete u dlouhých letů využít dětského menu, které je třeba zarezervovat nejlépe již při koupi letenky, nejpozději pak 48 hodin před odletem.

Sérii tipů vyzkoušených na našich dvou 14tihodinových cestách do Asie a zpět najdete ve speciálním článku Létání s dětmi – vlastní zkušenost. Stojí za přečtení 🙂

Jak při nákupu letenek ušetřit a zároveň mít s dětmi dostatečný komfort? Mrkněte na náš článek S dětmi do světa – nákup letenek.

Zajímá-li vás téma rizik při létání v těhotenství, mrkněte na článek Létání v těhotenství.

Facebookmail

4 komentáře u „S miminkem do letadla“

Napsat komentář