Duchové a čarodějnice aneb jak být akční doma

Dýně na nás koukají ze všech stran, co ale proměnit vaše domovy v ráj čarodějnic a duchů? Za pár korun a s využitím věcí, které by jinak nejspíš skončily v koši. Zkuste si s dětmi „ušít“ čarodějnický kostým z pytle do koše a starého trička. Vytvořte čarodějnický klobouk ze staré dárkové tašky. A pak je v tom nechejte řádit a vařit čarodějnické lektvary ? A jako doplnění přidávám níže tip, jak snadno vytvořit čarodějnici, nebo ducha na špejli jako dekoraci do květináče nebo loutku do loutkového divadla.

Ještě než se vrhneme na přípravu čarodejnického kostýmu, mrkněte na video s malými čarodějkami v akci ?

Výroba čarodějnického kostýmu

Vezměte klasické pytle do koše, nastříhejte je na proužky a ty navažte na krejčovskou gumu. Na střídačku můžete navázat i nějaký šustící pytlík. Děti mohou pomáhat se stříháním i s navazováním. Horní díl kostýmu jsme vytvořili z trička po našem taťkovi – stačilo ustřihnout spodní část a následně rozstříhat všechny kraje. Pokud máte chuť, savem můžete s pomocí uchošťoura namalovat pavučiny s pavoučky.. A dětičky dozdobte nějakou černou nebo stříbrnou tužkou na oči.

This slideshow requires JavaScript.

Výroba čarodějnického klobouku

Na přípravu klobouku jsem využila starou dárkovou tašku na víno. Může být barevná, ale nevadí ani jednobarevná – dá se pak pěkně pomalovat pavučinkami, malé děti si ji mohou pomalovat svými „čmáranicemi“ – vypadá to pěkně. Tašku rozstřihněte, zarolujte do tvaru jehlanu podle velikosti hlavičky vaší malé čarodějky nebo čaroděje. Ouška tašky jsem ustříhla, ale opatrně, aby se následně dala zase nalepit. Po nasazení klobouku je u krku spojte a svažte mašličkou, aby klobouk nepadal.

This slideshow requires JavaScript.

Duchové a čarodějky na špejli

Na dekoraci nebo na loutkové divadlo poslouží malá strašidýlka na špejli. Na čarodějnici jsme opět použili zbytky dárkových tašek, na duchy obyčejné papírové ubrousky. Základem je vytvořit kuličku z papírových kapesníků. Doprostřed píchněte jednu nebo dvě špejle, připevněte izolepou nebo lepidlem. Poté vložte hlavičku do středu nového ubrousku, hlavu obalte a pod hlavičkou u začátku špejle svažte provázkem. Ducha stačí pomalovat a dozdobit. Využít můžete různé ozdoby, které vám zbyly třeba z darovaných kytic, dárků. Hodí se peříčka, přírodní mašle…. Malé čarodějnice dozdobte kloboučkem a šatičkami z dárkové tašky – stačí udělat dva jehlany (stejně jako u velkého klobouku) a přilepit pomocí lepidla k hlavičce).

This slideshow requires JavaScript.

Domácí čarodějnické lektvary – zábava na celé odpoledne

Co by to bylo za čarodějnice, kdyby nemohly kouzlit a vařit lektvary. K této hře vám bude stačit několik okurkových sklenic, nálevky nebo odměrky s vodou, lžičky, stříkačky na přenášení tekutiny a nějaké malé lahvičky nebo třeba frťánkové skleničky. A pak jakékoli kouzelné přísady. Krom vody se hodí sůl, cukr, různé sušené bylinky, levandule, pokud chcete barvit, tak potravinářské barvivo, kurkuma … A lektvary zapomnění, jazykomotače, elixíry krásy a dlouhověkosti jsou na světě. Dobrou chuť ?

This slideshow requires JavaScript.

Další tipy na čarování a volný čas s dětmi

Mají-li vaše děti rády čarování a svět kouzel, mrkněte na pěknou hru Čaroděj Modromír. Bude pro vaše děti motivací jít ven, hledat různé přírodniny, a mít venku i doma otevřené oči. Fajn je i audio pohádka Vnučka čaroděje Modromíra. Najdete ji na stejných stránkách. Obojí máme vyzkoušené a holkám se moc líbí.

Pro další inspiraci mrkněte do naší Facebookové skupiny Doma s dětmi. A pokud toho budete mít už doma dost a budete se chtít provětrat, v naší Databázi výletů nejen pro kočárky najdete tipy na skvělé výlety (často úplně bez lidí). A pro všechny milovníky praktických knížek plných inspirace tu máme naši publikaci Akční rodiče od A do Z.

Facebookmail

1 komentář u „Duchové a čarodějnice aneb jak být akční doma“

Napsat komentář