TET – vietnamské oslavy Nového roku

Oslavy vietnamského Nového roku. Pár dní, kdy se všechno zastaví a prioritou je jen čas s rodinou.

TET, označení pro několikadenní oslavy vietnamského nového roku, ve Vietnamu představuje nejvýznamnější událost celého roku. Veškerá infrastruktura se téměř zastaví, obchody a tržiště jsou z velké části zavřené. Taxíky, autobusy a jiné dopravní prostředky jsou přeplněné místními, kteří míří za svými rodinami, zpravidla z měst na venkov.  Ceny v restauracích (jsou-li otevřené), za jízdenky a další služby rostou cca o 20 %,.

Mno, řekněte – ideální čas sem přicestovat. Zvláště se 2 dětmi v nosítkách 🙂 Upřímně, hodně jsme váhali. Nedokázali jsme si tu slávu představit, nevěděli jsme, kde budeme bydlet, ani co tu budeme dělat. Ale  narazili jsme na opravdu výhodné letenky. Tak jsme si v roce 2020 při naší cestě po Asii řekli, že to zkusíme.

Saigon nás překvapil, potěšil. Je to krásně zelené město plné pěkných parků s dětskými hřišťátky a díky TETu tu bylo daleko méně dopravy, méně lidí a lepší ovzduší. Ubytování jsme našli bez problémů. Hodně obchodů a restaurací bylo díky svátku TET zavřených. I hlavní trh. Ale i tak bylo z čeho vybírat, město mělo krásnou atmosféru, všude ozdobené ovocné a kvetoucí (vánoční) stromky, prasátka (začínal rok prasete). Celé velké rodiny naparáděných Vietnamců se fotili s různými komunistickými stavbami nebo kýčovitou výzdobou. A ač je TET hlavně o setkávání s rodinou, v Saigonu můžete zažít i půlnoční oslavy, dračí průvody a ohňostroje. Holčičkám se moc líbily chodící, sedící, ležící a jiná prasátka i barevná kýčovitá výzdoba. TET v Saigonu je tedy naprosto bez problémů. I s dětmi. Jen se vyhněte hlavním průvodům a velkým náměstím plných lidí. Nebo zalezte do nějakého střešního baru a pozorujte dění z výšky stejně jako my.

This slideshow requires JavaScript.

TET – výlety a cesta z města

Doprava z města pryč už je trošku problém. Cestovní kanceláře jsou buď zavřené nebo se soustředí na přepravu místních a rodinné výlety. Spoje jsou vyprodané a cca o 20 % dražší. Ale s troškou trpělivosti se to dá vyřešit. Autobusová nádraží jsou ale plná lidí, autobusy přeplněné. Ale i tak jsme zvládli svou první jízdu lůžkovým autobusem. A zalíbila se nám tak, že jsme tak jezdili celé zbylé dva měsíce, co jsme byli ve Vietnamu. Pohodlíčko, wifi, holky krásně spaly. Paráda!

This slideshow requires JavaScript.

TET – delta Mekongu a plovoucí trhy

Nádherná část Vietnamu, která láká zejména svým tržištěm na řece Mekong. Co vám budeme povídat, bylo to zklamání. I přesto, že TET už končil, lodičky bychom spočítali na prstech jedné ruky. Bída! Vietnamci se v době TETu totiž opravdu zastaví. Na prvním místě je rodina, výdělky jdou stranou. Nebudu zastírat, byli jsme zklamaní. Nadruhou stranu je pravdou, že jsem sice neviděli vyhlášené plovoucí trhy, ale také kolem nás nepluly desítky lodí s turisty a hlavně jsme díky tomu otevřeli oči, podívali se do mapy a začali hledat něco jiného. Poprvé vyzkoušeli motorku, zajeli na krokodýlí farmu, na místo, kde hnízdí stovky volavek, projeli se na lodičcce místními zarostlými kanály.

This slideshow requires JavaScript.

Mám-li to shrnout, TET je čas, kdy se život ve Vietnamu obrátí vzhůru nohama. Ale je to Vietnam, který je daleko klidnější než normálně a ukáže vám místní svět z trošku jiné perspektivy. A možná vás i trošku namotivuje přemýšlet o skutečných životních hodnotách, o tom, že rodinu máme jenom jednu a peníze nejsou všechno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebookmail

Napsat komentář