Život ve dvou krosnách

15 kilo na zádech je fuška, ale když si člověk uvědomí, že jako rodina k životu na 3 měsíce potřebujeme jenom 30 kilo, je to k zamyšlení. Co sakra skladujeme v těch přeplněných skříních?

Tématiku, co zabalit, jsme z části probrali v článku Balíme na cesty a ještě se tomuto tématu budeme věnovat. Tentokrát pro vás ale máme pár řádků o tom, jak jsme si vybírali ideální zavazadlo na naši cestu do Asie.

Krosna, sportovní taška nebo kufr?

Pokud cestujete autem, je to úplně jedno a záleží na vašich preferencích. Auto snese všechno. I igelitky a ikea tašky. Pokud ale cestujete jakýmkoliv jiným dopravním prostředkem než autem, zvažte při výběru zavazadla tato kritéria:

  • Méně je více. Při cestování autem je lepší věci rozdělit do více zavazadel, abyste měli vždy po ruce to, co zrovna potřebujete. Ale nemáte-li zázemí auta, je lepší mít minimum zavazadel, o která se musíte starat, která musíte nosit. Ideální je jedno větší zavazadlo na dospělou osobu a k tomu malá kabelka na mobil, peníze, kapesníky a drobnosti pro děti.
  • Volné ruce. Z našich zkušeností je lepší batoh než kufr. Při cestování s dětmi se hodí dvě volné ruce a zátěž na zádech je vždy snesitelnější než v ruce nebo na rameni (i kufr na kolečkách musíte občas poponést, tahat do schodů – tedy přesně v situacích, kdy s velkou pravděpodobností ponesete i děti).
  • Velikost vybírejte s rozumem. Ať chcete nebo nechcete, v 99,9 % platí, že batoh nikdy nikam nenesete poloprázdný. Dokud není plný, přidáváme a přidáváme. Na druhou stranu při cestování s dětmi už potřebujete prostor pro řadu poměrně lehkých, ale objemných věcí alá plenky, takže větší objem se hodí.
  • Snadný přístup ke všemu. Toto kritérium nahrává kufrům a sportovním taškám, ale při správném výběru krosny to zvládnete i s batohem. Ideální jsou vícekomorové krosny s oddělitelnou dolní částí. Hodí se podélné zapínání hlavní komory. Vhod přijdou boční kapsičky, úchyty a horní víko s úložným prostorem.
  • Nezapomeňte na kapsičky, úchyty – velké zavazadlo není všechno. Z praktického hlediska doporučujeme zavazadla s pár menšími kapsičkami, do kterých můžete dát to, co potřebujete mít po ruce. Hodí se poutka, na která přiděláte malou karabinku, která snese všechno.
  • Nepodceňujte přehlednost. Mějte přehled, kde co máte. Někdo používá speciální organizéry, my si jedeme systém starých igelitek. Na každý set věcí máme igelitku v jiné barvě. V Asii jsem měla tašku pro holky, pro sebe, denní přebalovací sadu, tašku na spaní a tašku s věcmi na večerní přiobléknutí. Dále máme pytlík s elektronikou, pohotovostní lékárnu, lékárnu „kdyby něco“ atd. Tašky mají i ochranný charakter, kdyby se v batohu náhodou něco vylilo.

Každý to má hozené jinak, ale nám z těchto kritérií jako  nejlepší zavazadlo vychází krosna. Je pravdou, že trička občas vypadají, jako by je přežvýkala kráva, ale z hlediska praktičnosti je to nejlepší řešení. Co se týče konkrétního modelu, je na trhu řada modelů a různých značek. Záleží na vašich preferencích, vkusu, na tom, co vám zrovna sedne.

My si před cestou do Asie vybrali batůžky Ferrino X. M. T. 80+10, a to model pro rok 2019, který je vylepšeným bratříčkem oblíbeného modelu pro rok 2018. Dámská verze je ve velikosti 60 litrů, ale my se oba z důvodů výše rozhodli pro větší 80litrovou variantu.

Nejdůležitější pro nás bylo, aby batoh seděl dobře na zádech a byl kompatibilní s nosítkem. To se povedlo. Krosnička má nastavitelný zádový systém a polstrování je dostatečné pro vaše pohodlí, ale popruhy nejsou zbytečně monstrózní, takže bez problémů zvládnete na ramena umístit i nosítko. Velkou výhodou je rozdělení batohu na dvě komory. Dále jsme ocenili velké postranní kapsy, poutka i trojici kapes ve víku, které lze sundat a v případě potřeby použít jako „kabelku“ nebo ledvinku. Super je i podélné zapínání na zip, díky kterému se snadno a rychle dostanete i do spodní části batohu. Potěšil nás i materiál, ze kterého jsou krosny vyrobené. I přesto, že dostaly během těch třech měsíců pořádně zabrat, cestovaly letadly, asijskými autobusy, vlaky, vezly se na střeše tuk tuku a vytřeli jsme s nimi nejeden kout, vypadají pořád jako nové a nikde nejsou prodřené. Jediné, s čím jsme trošku bojovali, je jiný způsob zapínání – systém háčků místo přesek je sice praktický a rychlý, ale my staré konzervy už přeci jen potřebujeme chvilku času, abychom si na takové inovace zvykli 🙂

Ideální batoh výlety s dětmi

Co se batohu na kratší výlety týče, mrkněte na Ferrino Agile 35. Nejdřív jsem z něj měla trošku obavy, protože podle popisu na webu je určený hlavně pro skialpinisty, horolezce a milovníky sněžnic, neb má různé vychytávky na držení cepínů, helem apod.. Ale po vyzkoušení musím uznat, že je to úplně dokonalý batoh i z pohledu využití pro akční rodiny / maminky s dětmi. V továrně Ferrino v Itálii ani netuší, jaký family-friendly batoh vyrobili. 🙂

Má totiž hned několik výhod:

  • Je extrémně lehoučký. Netaháte žádné zbytečné gramy navíc. Malí svišti a veškerá jejich výbava úplně stačí.
  • Batoh lze pohodlně kombinovat s nosítkem.
  • Nebolí z něj záda – má příjemné polstrování popruhů i propracovaný zádový systém.
  • Je tak akorát veliký a lze jej flexibilně zvětšovat / zmenšovat – využijete ho na jednodenní výlet, ale i týdenní hřebenovku.
  • Má z venku spoustu přehledných kapsiček a poutek. Ty se vždycky s dětmi hodí. Já v nich nosím pláštěnku, pohotovostní proviant, pitíčko, kapesník, jelení lůj.
  • Má píšťalku. Nepoužíváme ji sice ke standardním účelům, kvůli kterým tam byla přidána, ale když se Barunka začne v nosítku nudit, na dobrou půlhodinku ji zabaví.

Nevýhodou je snad jen to, že nemá pláštěnku. Tu je potřeba pořídit extra. Nebo se schovat i s batůžkem do ponča.

Takže pokud hledáte batůžek na kratší i delší výlety a nechcete spoléhat jen na malinkaté batůžky svých ratolestí, mrkněte na tohoto fešáka.

Tipy na další vybavení, vychytávky, triky, jak se snadno a rychle zabalit, ale i třeba tématiku zdraví nebo jídla na cestách s dětmi najdete v naší knížce Akční rodiče od A do Z, která je k dispozici v elektronické i tištěné verzi.

This slideshow requires JavaScript.

Facebookmail

4 komentáře u „Život ve dvou krosnách“

Napsat komentář