Dobrodružné Českosaské Švýcarsko

Inspirace na dovču plnou zážitků na severu Čech.

Už dávno není Českosaské Švýcarsko místem, kde během dne nenarazíte na jediného turistu. Rodiny s dětmi, milovníky přírody, horolezectví, ale i zážitkové turistiky se to tu jen hemží. A to jak na české, tak německé straně. Nicméně stojí to za to a vydáte-li se třeba mimo sezónu, užijete si tu krásné volné dny,  vychutnáte klid, zpívání ptáků a úžasné výhledy.

Českosaské Švýcarsko je známé především pro své dechberoucí skalní útvary, stolové hory, „prolejzačky“ mezi skalami, jeskyňky a nespočty žebříků a schodů, ze kterých vás budou pěkně bolet nohy 🙂 Každá procházka je okořeněná řadou zážitků, na které jen tak někde nenarazíte. S tím ale souvisí i omezení v bezbariérovosti mnoha tras – chcete-li se dostat na nejkrásnější místa, kočárky, kola a odrážedla nechte v ideálním případě raději doma. Naopak máte-li malá miminka, nezapomeňte šátek nebo nosítko.

Startovat můžete v řadě míst od Hřenska, přes Jetřichovice, Meznou, německou Schmilku nebo například Bad Schandau. Za návštěvu stojí i nedaleká Tisá nebo město Děčín s řadou akčního vyžití pro děti i dospělé. My se vydali sem:

Malerweg a úžasné vyhlídky na okolní skalní velikány

  • Příjemný celodenní výlet s krásnými výhledy a zážitkovými žebříčky
  • 11,2 km
  • Podrobnosti o výletu a řadu fotek najdete v naší databázi výletů.

Pravčická brána

  • Dominanta české strany národního parku, která oprávněně patří k top výletům, které zde můžete podniknout.
  • 7 km
  • Podrobnosti o výletu a fotky najdete v naší databázi výletů.

Na lodičkách soutěskami u Hřenska

  • Nenáročný výlet krásnou přírodou, při kterém se svezete i na lodičkách. Horní úsek z Mezné je letos od 1.4. opět otevřen veřejnosti.
  • 7,2 km
  • Podrobnosti o výletu a fotky najdete v naší databázi výletů.

Kde si odpočinout, kde se najíst?

V lesích narazíte na řadu altánků s příjemným posezením, lavičky a vyhlídky. Restaurace přímo v centru národního parku jsou ale spíše výjimkou. U Pravčické brány je restaurace (ale až poté, co zaplatíte vstupné na vyhlídky). U Edmundovy soutěsky je bufík a možnost opečení špekáčků. Řada restaurací je pak ve všech místních vesničkách. Nám se hodně líbilo na německé straně v restauraci Schrammsteinbaude. Mají tu dětský koutek, dětksou židličku, přebalovací pult, venkovní zahrádku a pochutnali jsme si na skvělém vývaru z divočáka.

Ubytování

Najít ubytování nebyl problém – ráno jsem obvolala pár ubytovacích zařízení a odpoledne už jsme vyráželi na cestu. Nakonec jsme skončili přímo v Hřensku v Penzionu U Křiváků – pěkné a prostorné apartmány za rozumnou cenu.

Tipy a triky

  • Na většině míst na české i německé straně národního parku jsou velké problémy s parkováním. Na druhou stranu tu poměrně dobře funguje autobusová doprava, díky které můžete nechat auto v místě ubytování a poté se dopravit na místo startu a do cíle autobusem. Tuto možnost hodně doporučujeme.
  • Pokud máte možnost volby, zvolte termín mimo hlavní prázdniny – užijete si to tu mnohem více než během exponovaných dnů.

Další tipy a triky na zážitky s vašimi malými turisty můžete najít v naší nové knížce Akční rodiče od A do Z.

Knížka, kterou musíte před létem mít :)
Akční rodiče od A do Z

 

Facebookmail

Napsat komentář