Bájo týden u Neziderského jezera

Cyklodovča s relaxem u jezera a u skleničky místního vína.

Objevte ráj v rakouské spolkové zemi Burgenland, který se nachází kousíček za hranicemi a nabízí božské podmínky pro řadu sportovních aktivit, relax, nezapomenutelné západy slunce a skvělé víno.

Velkou výhodou tohoto místa jsou nejenom příznivé podmínky pro sport, ale také místní Neusielder Card, kterou dostanete zdarma při platbě ubytování (ať jste v kempu, penzionu nebo hotelu). Na kartičku máte vstup zdarma na místní koupaliště, bezplatnou přepravu autobusy, slevy na jízdu lodí, volné vstupy na hrady, do větrné elektrárny atd. Určitě se vyplatí nastudovat brožurku, kterou ke kartičkám dostanete. Ušetříte spoustu peněz a nemusíte řešit, zda se vyplatí jít na koupaliště třeba jen na půl hodinky.

Cykloráj
Na své si přijdou hlavně cyklisti, pro které je tu připravená široká síť cyklostezek, které vedou podél jezera, místním národním parkem známým pro svou unikátní step a hejna ptáků, ale také skrz krásně zelené vinice. Stezky nejsou nijak přeplněné a není třeba se pořád někomu vyhýbat. Terén je z části asfaltový, z části po kamínkové cestě – pro brusle to není, na kola ale ideální. Cestou potkáte zajímavé rozhledny nabízející výhledy do okolní krajiny, řadu příjemných restaurací se zahrádkami a vinné sklípky. Výhodou je, že je všude rovinka, takže bez problémů můžete vyrazit i s dětmi či s chariottem. Velkým plusem jsou i lodě, díky kterým můžete vyrazit na výlet kolem jezera a zpět se vrátit lodí (s Neusiedler Card s 50 % slevou). Nevýhodou je, že tu často dost fouká a když jsou velká vedra, není se moc kde schovat.

Kity a windsurfing
Neziderské jezero je rájem pro milovníky větrných sportů. Jezero je mělké a často tu fouká, což láká jak příznivce surfingu tak kitů. A musím říct, že je to zážitek i pro ty, co sledují vše ze břehu.

Vodní radovánky relax
Na své si přijdou i milovníci koupání, paddle boardingu, vodaření a vodních atrakcí. Jezero není hluboké – i po sto metrech od břehu budete bez problémů stačit. Voda je čistá, bez řas a nečistot. My si opět nafoukli svou lodičku a užívali příjemného houpání. Při návštěvě Burgenlandu musíte ochutnat i místní dobré víno. My si oblíbili zejména modrou frankovku. Víno můžete ochutnat a koupit v řadě místních vinotékách a sklípcích. A nejsou ani drahá. Lahve se pohybují okolo 3 eur. K regionu Neziderského jezera dále neodmyslitelně patří i božské západy slunce. Romantika nade vše, která vás dostane. Na své si ale přijdou i milovníci kultury, ale i nakupování (velký outlet Pandorf) či technických památek – můžete navštívit park větrných elektráren.

Tipy a triky

  • Nepodceňujte Neusiedler Card – není to klasická kartička k ničemu. Ušetříte s ní hodně peněz a podíváte se na zajímavá místa.
  • Určitě si přibalte repelent – při západech slunce je u jezera štípavo.
  • Pro větší zážitek si vezměte dalekohled.
  • Oblast nabízí řadu ubytování různé kvality – my si oblíbili Strandcam v Podersdorfu am See, který je hned na pláži, což má výhodu v tom, že jste během chvilky u vody,  není nutné tahat daleko lodičku apod. Bývá ale hodně plný, je dobré si udělat rezervaci.
  • Pro další tipy a triky mrkněte na náš blog z loňska, kdy jsme místní krásy objevovali ještě s Terezkou v bříšku: http://akcnirodice.cz/2016/08/18/neziderske-jezero-rakousko-a-madarsko-s-chorvatskou-atmosferou/
« z 6 »

 

Facebookmail

3 komentáře u „Bájo týden u Neziderského jezera“

Napsat komentář