Teplé jídlo bez ohně, elektřiny či plynu

Praktické řešení, jak si i na cestách užít teplou večeři a zároveň v podobě lehkého batohu.

Znáte to – už se radujete, jak jste se úspěšně zabalili do malého batohu. Ale najednou si všimnete, že v rohu místnosti zbývá neskladná a těžká igelitka s vařičem, bombou a ešusem.  A začíná dilema – větší a těžší batoh nebo chleba s uherákem a tou paštikou, která už nemá žádný tvar, protože jede už asi na desátou dovolenou a nikdy na ni nedojde? Anebo zbývá varianta důvěry v otevřené restaurace.

Ve skutečnosti může být ale život jednodušší, než se zdá. Minulý týden jsme objevili speciální samoohřevné pytlíky, které váží pár deka, jsou na vícero použití a zvládnou ohřát jídlo bez potřeby plynu, elektřiny či ohně. Vyrábí je společnost Adventure Menu. 

Funguje to tak, že do speciálního pytlíku, takzvaného Zipper-bagu, dáte speciální samoohřevnou kapsli a trochu vody. Dovnitř dále vložíte uzavřený pytlík nebo jinou uzavřenou nádobu (musí vydržet 100 stupňů) s jídlem k ohřevu. Vnější pytlík zavřete a čekáte na zázrak. Za moment se voda začne vařit a za dvanáct minut je večeře na stole. Jen pozor, ať se při otvírání neopaříte o páru – žádné strkání zvědavého nosu do pytlíku!!! 🙂

Vychytávky, které se můžou hodit:

  • Pytlík je vyroben z extra silného plastu, aby vydržel vysoké teploty i náročné podmínky zacházení v přírodě a mohli jste ho využít vícekrát. Když se o něj budete dobře starat, vydrží i 30 ohřevů.
  • Nevyhazujte pytlík od kapsle – dá se použít jako odměrka na potřebné množství tekutiny.
  • Ohřátou vodu v pytlíku je možné využít i k dalším účelům – třeba k ohřátí spacáku. Nikdy ji ale nepijte.
  • Není třeba řešit nadmořskou výšku. Jídlo si ohřejete i uprostřed Himalájí, kde je řídký vzduch. To nám potvrdila i Lucie Výborná na základě svých zkušeností z K2 expedice s Radkem Jarošem.
  • V krizových situacích, kdy jde o přežití, můžete použít k ohřevu jakoukoli tekutinu, včetně moči.

A jak to chemicky funguje?
Mno přiznám se, že tady jsem pro jistotu použila 100% copy-paste metodu ze stránek výrobce. 🙂 Ohřevná kapsle je chemická směs, jejíž hlavní složkou je nehašené vápno a směs solí, která při kontaktu s vodou spouští exotermickou reakci a produkuje teplo, které následně ohřívá jídlo. Vyrábí se v menší (20g) a větší (50g) verzi podle objemu ohřívaného jídla. Kapsle je ekologicky rozložitelná a tak ji můžete po použití bez obav zahodit v přírodě.

Za pytlík a 5 kapslí, kde každá ohřeje 2 porce jídla zaplatíte 269 Kč. Více informací najdete na www.adventuremenu.cz. A co se jídla od této značky týče, to je téma hodné samostatného článku. O víkendu vyzkoušíme a příští týden se pochlubíme, jak nám chutnalo. 🙂

Samoohřevný pytlík Adventrue Menu
Samoohřevný pytlík Adventrue Menu

 

Facebookmail

1 komentář u „Teplé jídlo bez ohně, elektřiny či plynu“

Napsat komentář