Okruh podél Mumlavy

Harrachov láká především svými skokanskými můstky a sjezdovkami, ale i běžkaři a turisti si tu přijdou na své. A troufám si říct, že dnešní výlet nadchne i nejednoho romantika. Tak nemumlejte a hurá k Mumlavě.

Z Harrachova vede nespočet turistických a běžkařských tratí, ale velkou nevýhodou je při výletění s miminkem v zimě to, že na hřebenech nenajdete moc chat, kde by bylo možné mimčo nakrmit a přebalit. Ale jeden okruh jsme přeci jen našli: Harrachov – rozcestí Luboch – Mumlavský vodopád a Mumlavská bouda – Harrachov, sklárna.

Okruh má necelých 10 kilometrů a nechybí mu ani jeden atribut skvělého výletu – čerstvý vzduch, krásné prostředí, naučné tabule ani hospoda 🙂 Trasa začíná na rozcestí Pod Ptačincem nedaleko sjezdařského areálu. Následuje pozvolné stoupání kolem kopce Ptáčinec – až k rozcestí, kde se rovně odděluje trasa na Krakonošovu snídani. Od této chvíle už jenom klesáme. Nejprve k rozcestí Luboch a pak dále podél krásného koryta řeky Mumlavy plné takzvaných vodních hrnců. Trasa vede po běžkařské magistrále, ale běžkařů jsme potkávali minimum. Jen je třeba být opatrný a nešlapat do stopy.

A protože každá správná trasa počítá i se zastávkou v nějaké hospůdce, dáváme pauzu v Mumlavské boudě hned u Mumlavského vodopádu. Lívanečky byly na Smědavě sice lepší, ale tak skvělou obsluhu jsem už dlouho nezažila. Pan číšník vám přednese menu krom češtiny i v angličtině, němčině a polštině a jako jeden z mála se ještě drží hesla „zákazník náš pán“. Celkově jsme se tu cítili moc fajnově a doporučujeme. A dejte si tu klidně do nosu, protože do Harrachova je to už jen cca dva kilometříky, a to pořád mírně z kopce.

Neexistuje špatné počasí, jenom špatná výbava

Ráno mírně sněžilo, a když jsem si užívali dobroty na Mumlavské boudě, dokonce vysvitlo i sluníčko a ukázala se modrá obloha. Už jsme se radovali. Předčasně. Po chvíli začala šílená chumelenice – naštěstí jen na 15 minut. Ale stačilo to 🙂 Každopádně štěstí přeje připraveným. My pro tyto případy nosíme v batohu soft-shellovou kapsu, která se nasadí přes šátek (má i fleesovou odepínací vložku, tu ale, když je kolem nuly, nepoužíváme). Kapsa chrání šátek a hlavu miminka. Nad rámec kapsy se mi ale osvědčilo použít ještě větší šálu (omotanou kolem mého krku a hlavy miminka) jako stříšku a boční ochranu proti foukání větru. I při odpolední chumelenici tak Terezka byla v suchu a teplíčku a vůbec nevěděla, že sněží.

Tipy, triky, doporučení:

  • Parkovat se dá určitě na parkovištích pro lyžaře. My se ale pro tentokrát vydali z Kořenova autobusem. Cesta trvala 10 minut. Výhodou bylo to, že jsme nemuseli cestovat několikrát přes celý Harrachov. V Harrachově je i vlakové nádraží, ale je vzdálené cca 3 kilometry od centra Harrachova.
  • Ideální volbou je šátek nebo krosnička. Variantou mohou být běžky s vozíkem, ale na začátku si trošku máknete. To bych už raději vyrazila z Harrachova přímo k Mumlavské boudě a stejnou cestou zpět.
  • My soft-shellovou kapsu nakonec koupili, ale pokud máte šicí stroj a chvilku času, tady je návod, jak ji snadno a levně ušít.
  • Nebudete-li mít úplně naspěch, zastavte se i u naučných tabulí. Podél Mumlavy se člověk dozví spousta zajímavostí. Mno, víte třeba proč není Mumlava Bio řekou? Nápověda na poslední fotce 🙂
Facebookmail

Napsat komentář