Podél Jizery z Kořenova na Jizerku

V zimě, v létě, s kočárkem, na kole, pěšky po svých nebo v šátku – výlet, na který můžete vyrazit, kdy se vám zlíbí. My jej zvládli i po bujarém Silvestru.

Na to, že si říkáme Akční rodiče, jsme docela spáči a jestli opravdu platí heslo „Jak na Nový rok, tak po celý rok“, tak se máme zase na co těšit 🙂 Oči rozlepujeme před jedenáctou. I s hrozbou tmy okolo čtvrté se nevzdáváme, rychle balíme, snídáme a hurá do Kořenova. Odtud máme namířeno na naše oblíbené místo – na Jizerku. Do osady, která nikdy nezklame a svou malebností do nás vnese božský klid. Už na trase, kterou jsme šli, téměř nikoho nepotkáte (s výjimkou posledního kilometru).

Trasa: Kořenov – Jizerka – Kořenov

Parkujeme v Kořenově nedaleko Martinského údolí. Odtud se podél Jizery klikatí červená turistická značka. Směrem na Jizerku nastoupáte postupně cca 400 výškových metrů, ale stoupání je pozvolné, cesta široká a vhodná pro jakékoliv výletnické alternativy (kola, kočárky, odrážedla běžky…). Jen je třeba počítat, že od rozcestí Nad jizerskými prahy vede červená zkratka, kterou doporučujeme jenom pro pěší. Ostatní si budou muset cestu prodloužit o cca kilometr po cyklostezce 3020. Než dojdeme na rozcestí Pod Bukovcem, míjíme krásnou Pralouku, která potěší oko v každém ročním období. Odtud je to  na Jizerku (860 m n. m.) již kousíček a čeká na nás hned několik možností občerstvení.

Pro cestu zpět je možné zvolit trasu přes Orle na polské straně. My se ale k pokročilému času a padající tmě vydáváme zpět stejnou cestou a o Orle napíšeme nějaký pěkný blog až příště.

Rady a tipy:

  • Jizerka patří k  nejstudenějším místům v České republice. Nezapomeňte si teplé oblečení, kvalitní krém, ale i sluneční brýle.
  • Když budete mít igelitky nebo ježdíky, od parkoviště Pod Bukovcem se dá v zimě sjet do Jizerky po sněhu.
  • V budově bývalé školy se nachází muzeum Jizerských hor
  • Cestou potkáte několik cedulí informujících o tom, že se nacházíte v Jizerské oblasti tmavé oblohy. Pro srovnání – na Jizerce by mělo být pouhýma očima vidět kolem 1000 hvězd, ve městech asi 200 a ve velkoměstech kolem 20.
Facebookmail

Napsat komentář