Výstup na nejvyšší horu Šumavy – Grosser Arber

Okruh vedoucí krásnou přírodou, kterému nechybí skvělé výhledy, kříž na vrcholu, ani malebné jezero.
Nejvyšší vrchol Bavorského lesa a Šumavy, Velký Javor (Gr. Arber), leží v Německu cca 7 km od Železné Rudy a má co nabídnout v průběhu celého roku. V zimě je to ráj lyžařů, po zbytek roku království pro milovníky krásné přírody. My pro tentokrát vyrazili ještě bez lyží – ač velká část kopce má už nyní sněhovou čepici. Vybrali jsme si třináctikilometrový okruh vedoucí přes vrchol a kolem jezera Kleiner Arbersee.

Ideálním místem, kde nechat auto a vyrazit na túru, je parkoviště u dolní stanice lanovky. Tou se můžete nechat za 12 euro vyvézt až nahoru, ale převýšení není tak dramatické, že by to bylo nutné. Cesta stoupá pozvolna a nabízí krásné výhledy. Na celý okruh počítejte s cca pěti hodinami i s přestávkami na focení a na svačinku. Co se týče terénu, na kočárek a odrážedla to není – průjezdná je pouze první část (cesta z parkoviště na vrchol) – ale je to do kopce a zpátky prudce dolů.

Okružní trasa vede z části lesem, ale nabízí i krásné výhledy do krajiny. Hodně pěkných zákoutí se skrývá na samotném vrcholu. Najdete tu skvělou skalkovou vyhlídku, dřevěnou kapličku sv. Bartoloměje i vrcholový kříž. Vedle toho tu stojí dvě věže s kopulemi (radarová a meteorologická stanice), podle kterých je Velký Javor dobře rozeznatelný od ostatních kopců ze širokého okolí.

Několik rad, než vyrazíte

  • Máte-li možnost volby, zvolte šátek nebo krosničku místo kočárku. Ten okruh za to stojí.
  • Nezapomeňte si hůlky.
  • Půjdete-li mimo sezónu jako my, připravte se na to, že chaty mohou mít zavřeno. Minulý listopadový pátek byly zavřeny všechny čtyři a byli jsme moc rádi za namazaný rohlík v batůžku.
  • Vezměte si kvalitní boty. Zejména cesta z Chamer Hütte může být v důsledku tání sněhu trošku rozvodněná – i teď, na podzim, kdy tál sníh z minulého týdne, jsme měli pocit, že jdeme potokem.
Facebookmail

Napsat komentář