Šestinedělí bez deprese

Jak jsem vyzrála na všechny ty strašáky z internetu a prožila první týdny po porodu s úsměvem na tváři.

Kolem šestinedělí se šíří nespočet povídaček, které nás samy o sobě dostávají do deprese. „To je zakázáno“, „To se nesmí“, „To hrozí“, „To bude bolet“, „To nebudeš stíhat“, „Z toho budeš šílet“, „Na spánek zapomeň“ a podobně. Už z porodnice tak maminky odchází s hlavou plnou předsudků, zbytečně se stresují a zapomínají si toto krásné období užívat.

Jasně, že s námi trošku cloumají hormony, tělo je bolavé, je třeba odpočívat, zahojit rány a zvyknout si na život s novým členem rodiny. Ale proč čekat na moment, až taky budu mít kruhy pod očima, až taky vybouchnu apod. Není lepší si to užívat a když mě náhodou něco z toho potká, tak to teprve řešit?

Každý jsme jedinečný originál a každý potřebuje něco jiného. Ale tady je pár tipů, které se osvědčily nám.

  • Šťastné miminko potřebuje šťastnou maminku – odpočívejte, rozmazlujte se, baštěte kvalitní jídlo a zdřímněte si, když miminko spinká. Všechno ostatní počká.
  • Nehrajte si na policajty, důvěřujte tatínkům – vybrali jste si je, protože jsou ve vašich očích ti nejlepší. Když hlídají, dejte si pauzu. A třeba i Kitkat 🙂
  • Ať padají trakaře nebo svítí sluníčko, běžte na procházku. Když se miminko správně oblékne a jako destinaci nezvolíte zrovna nákupní centrum, nic mu nehrozí. Naopak bude lépe spinkat a vy budete mít víc klidu. A protáhnout si bolavé tělo a přijít na jiné myšlenky není vůbec k zahození.
  • Zvedněte si náladu setkáním s kamarády. Pochlubte se svou ratolestí a užijte si skvělý pocit pyšného rodiče.
  • Zdokumentujte první společné zážitky a najděte si čas se na ně společně s  partnerem podívat.
  • Pořiďte / půjčte si monitor dechu – alespoň z počátku vám dodá na klidu a budete lépe spát.
  • Užívejte si to! 🙂
Facebookmail

Napsat komentář