Jóga v těhotenství

Odjakživa byla náruživá sportovkyně a po pár dnech bez pohybu se cítila okamžitě nesvá. V těhotenství musela některé sportovní aktivity omezit / vyloučit, ale v zásadě si nechala tři: chození, plavání a jógu. Poslední zmíněnou pro vás Lucie Beale popsala více do detailu.

Hledáte-li relaxační cvičení zaměřené na protažení celého těla a správné dýchání, jóga je jednou z nejlepších voleb. V těhotenství má blahodárné účinky na matku i dítě, pomáhá při bolestech zad, kloubů, otokách a napomáhá navození klidu a pohody, které jsou v těhotenství tolik důležité.

Těhulky mohou vyzkoušet hodiny klasické jógy, já dávám přednost lyengar józe, která je podle mě v těhotenství nejvhodnější. Zaměřuje se na detailní a precizní nastavení pozic, delší výdrže a důraz na vliv jednotlivých ásán na tělesné orgány. S příslušnou specializací se může vyučovat jako terapeutická jóga. Instruktoři musí projít certifikovaným, studijním, minimálně tříletým programem. Tato jóga využívá spoustu pomůcek, protože si uvědomuje individuální omezení cvičenců. Těmito pomůckami jim umožní dostat se do pozic, které by jinak nemohli provést správně (jedná se o bolstery, pásečky, bloky, židle, popruhy a všemožná další podložení).

V prvním trimestru je třeba být opatrnější. Pokud jste jógu předtím nikdy necvičila, nebylo by dobré s ní teď začínat. Pokud jste však zkušená cvičeňkyně, můžete v klidu pokračovat. Kurzy Therapy Yogy budou ideální, lze ale docházet i na normální kurzy. Ujistěte se však, že své těhotenství nahlásíte instruktorce, která by měla být zkušená. Poskytne vám alternativní cvičení k pozicím, které byste v těhotenství měla vynechat. Jedná se především o uzavřené rotace, záklony, pozice v leže na břiše, obrácené pozice a odskoky.

Druhý trimestr je pro jógu nejpříhodnější, zde si můžete dovolit i některé obrácené pozice (např. stoj na hlavě nebo pluh), ale samozřejmě jen za předpokladu, že se s těmito pozicemi máte zkušenost a cítíte se v pořádku.

Ve třetím trimestru už může zvětšující se bříško a váha způsobovat komplikace a zvládnout výdrže ve stojných pozicích může být náročné. Zde už je vhodné pomalu přejít na hodiny těhotenské jógy. Ta je klidná a restorativní, zároveň vám však dopřeje vytoužené protažení a alespoň minimální pohyb. Kurzy jsou většinou vypsány v takové časy, že je zřejmé, že jsou určeny pro maminky již na mateřské. Dosud pracující nastávající maminky by je z časových důvodů těžko zvládaly (pokud ovšem nemají flexibilní pracovní dobu).

Závěrem bych tedy ráda všem nastávajícím maminkám jógu v těhotenství doporučila.

Lucie Beale

Facebookmail

Napsat komentář