Neziderské jezero – Rakousko a Maďarsko s chorvatskou atmosférou

Stovky kilometrů cyklostezek, koupání, drandění na lodičkách, pro rodiče kity, windsurfing a dobré místní víno. Nezní to jako fajn akční dovolená? Třeba i na prodloužený víkend?

Z Brna a Bratislavy je to coby kamenem dohodil, z Prahy něco kolem 4 hodin. Pro řadu Čechů a Slováků utajená, nicméně úžasná, lokalita nabízející skvělé vyžití, ale i odpočinek pro děti i dospělé. V kempech se prohání rodiče s Charioty za svými koly, děti na odrážedlech, koloběžkách, lodičkách. Fantazii a možnostem se tu meze nekladou.

Tipy na zábavu:

  • Koupání – skvělé pro rodiny s dětmi (jezero je hodně dlouhou dobu velmi mělké)
  • Lodičky – možno drandit na vlastním člunu i na půjčených lodičkách. Je možné využít i okružní plavby po jezeře s návštěvou jiných vesniček.
  • Kola – cyklostezky jsou jednoznačně hlavním místním highlightem. Mnozí volí trasu okolo jezera, jež má okolo 130 km a vede zpravidla mimo silnice a po rovince. Zajímavou alternativou jsou i stezky mezi místními vinicemi. Možností je i kombinace cyklovýletu a návratu místním parníkem.
  • Výlety do rakouských a maďarských vesniček a městeček spojených s gastronomickou turistikou.
  • Kiting a windsurfing – když trošku foukne, jezero se stává rájem kitařů a surfařů, přičemž desítky létajících draků a šikovných skokanů dokáží ohromit nejednoho malého špunta či maminku.

Ubytování

  • Jak Maďarsko, tak Rakousko nabízí řadu ubytování v soukromí, hotelech i kempech podél jezera.
  • My využili kemp v městečku Podersdorf – za mě kempík 21. století. Mají tu wifi, horké sprchy zdarma, ale chybí klasická kemp atmoška – ohniště, kuchyňka. Cenově to je srovnatelné s ubytováním v soukromí – my platili 850 Kč za 2 osoby, auto a stan / noc. Na druhou stranu, atmosféra kempu, zejména když je hned u jezera, má něco do sebe.

Místní dobroty

  • Street food market v Podersdorfu – rozhodně vyzkoušejte. Minimálně pro atmosféru, ideálně i s ochutnávkou. Stánky v podobě starých autobusů a dodávek rozhodně stojí za návštěvu a místní dobroty za ochutnání.

Několik doporučení

  • Jako součást každého ubytování včetně kempu získá každý svou Neusiedler See kartu platnou v den ubytování a další den. Součástí jsou bezplatné vstupy na pláže, místní koupaliště s řadou dětských atrakcí a slevy na zajímavá místa.
  • Parndorf – ohromné outlet centrum při cestě z ČR hned u dálnice nedaleko jezera.
Facebookmail

2 komentáře u „Neziderské jezero – Rakousko a Maďarsko s chorvatskou atmosférou“

Napsat komentář